התאמת שפה לגיל

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

07/08/2001 | 15:51 | מאת: שירי

שלום רב, שמחתי לגלות פורום זה ואודה למענה לשאלה המעניינת אותי מזה זמן - כיצד בוחנים התאמת אוצר המילים של ילד לגיל? כיצד נעשית הקביעה "אוצר מילים אינו מתאים לגיל" ולהיפך "אוצר מילים מתאים לגיל". הבן שלי בן חמש כמעט - עם איחור בהתפחות הדיבור ועם התקדמות טובה מאד בטיפול של קלינאית תקשורת מזה למעלה משנתיים (ועם עוד הרבה מאד פעילויות אחרות ריפוי בעיסוק, פיזיוטרפיה, שחייה וכו' ). השאלה היא כיצד יודעים האם אוצר המילים מתאים לגיל? הקלינאית אמרה לי בשעתו, כאשר ערכה לו אבחון לאחרונה בסדרה של מבחנים (המתאימים בעיקרם לגן חובה) כי בגיל 4 וחצי היה בערך בגיל שפתי של ילד בן ארבע) רופאה נוירלוגית שבדקה אותו חד פעמית (בדיקה כללית שערכה כשעה וחצי כולל שיחה עם ההורים כשעה וכחצי שעה בדיקת הילד עצמו) - קבעה שאוצר המילים אינו מתאים לגיל. האם יש סדר מסויים בתחום זה? האם ישנם מבחנים ספציפיים בהם אפשר לעיין? כיצד קובעת קלינאית התאמה לגיל? אודה על תשובה עניינית ואם אפשר גם על הפנייה למקורות מתאימים. בברכה ותודה - שירי

29/08/2001 | 19:48 | מאת: פרידה קורנברוט

אין עדיין לצערי מבחנים מתוקננים לשפה העברית, אנו נעזרים במבחנים אשר הותאמו אבל אינם עומדים בקריטריונים מדעיים. קלינאים מנוסים יותר או פחות בקטגוריות וסוגי משפטים ומושגים שילדים אמורים להשתמש בהם, על פי גיל, אבל קשה ולמעשה הקלים שלנו לא ממש מאפרשים לקבוע איחור שפתי של חצי שנה בדיוק בגיל זה, מה כן, שבגיל זה ישנם הבדלים גדולים לפי רמות השכלה ופעילות של ההורים ןסביבת הילד (ילדי כפר מתמצאים במושגים מעט שונים מילדי עיר, וכו') ההתרשמות הכללית של אנשי מקצוע שונים, ההתקדמות של הילד והשימוש שהוא עושה במושגים נותנים תמונה של התפקוד, במיוחד בהשווא לילדים באותה סביבה חינוכית, כמו בגן הילדים וכו'. תפני שוב לקלינאי שמטפלת בבנך ובקשי ממנה להבהיר את שאלותיך, אני בטוחה שתשמח לעשות זאת. בהצלחה!

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה