בעיית היגוי

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

22/06/2001 | 02:02 | מאת: יעלי

שלום, יש לי תאומות בנות 3 שנים ותשעה חודשים. הן אינן מבטאות את האות "ר". בעבר היינו אצל קלינאית ת. בשל בעית שטף, והיא טענה שיש לטפל בבעית ההיגוי בסביבות גיל 4. לפני חודש עברנו לארץ אחרת. אין שום שיפור בבעית ההיגוי ולעיתים הן אינן מובנות. איך ניתן יהיה לטפל בבעית ההיגוי?איך זה ישפיע על רכישת השפה החדשה? שאלה נוספת: יש להן בעיית נוזלים באוזניים (בלי דלקות) ועקב כך בעיית שמיעה. אנו אמורים לחזור על הבדיקה בתקופה הקרובה ולהחליט האם לבצע ניתוח כפתורים. איך עושים לילדות בדיקת שמיעה כאשר הן אינן יכולות לשתף פעולה בגלל השפה? (למעט העיניין שאני אתווך עבורן) תודה רבה יעלי

גיל הרכישה להגה ר הינה בסביבות גיל 5, אז מרבית הילדים לומדים לבטא את הצליל, יש צורך באבחנה שמיעתית ובתהליך של הבשלה מוטורית של אברי הדיבור ולא כדאי להתחיל בטיפול בגיל מוקדם מפני שמשמעות הדבר להעמיד את הילד מול קושי מוקדם מדי, לעומת היכולת המוטורית וההבשלה התנועתית. באשר לשמיעה, יש בדיקות שמיעה המעידות על ירידה בשמיעה בהם יש צורך בשיטות פעולה חלקי, יש בדיקות אוביקטוביות שאינן תלויות בהענות הילד ויש גם אודיומטריה המבוססת על משחק ותצפית על תגובות, תחפשי אנשי מקצוע מיומנים ושיתפי איתם פעולה, כך תעזרי. מלבד זאת, הילדות תלמדנה את השפה החדשה במהירות, כמו כל ילד הנמצאה בסביבה שפתית חדשה, גם כשישי בעית היגוי. בהצלחה!

22/06/2001 | 18:14 | מאת: קלינאית תקשורת

בעניין ה-ר', מנסיוני בשטח ראיתי שאמנם הגיל המוצהר של רכישת ההגה הזה הוא 4, אבל הרבה ילדים מגיעים לטיפול רק בגיל 5 ומצליחים בקלות ללמוד להגות אותו, בעוד שילדים בני 4 לא תמיד מצליחים במשימה הזו. (יש כאלו שספונטנית, רוכשים אותו בגיל 5 בלבד!) כלומר, אם תמתיני עם הטיפול עוד חצי שנה בערך, זה יכול דווקא להיות לטובתן. בהצלחה.

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה