איך נוצר גמגום?

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

20/09/2004 | 14:04 | מאת: לירז

שלום, אני בת 21.5 ואני סובלת מגמגם בערך מגיל 10. עליי לציין שהגמגם שלי הוא גמגום קל אבל יש מקרים שבהם הוא מחמיר במצבים שאני מנסה להסביר את עצמי ובמצבי לחץ. בחצי שנה האחרונה אני מטופלת אצל קלינאית תקשורת שעוזרת לי להתמודד עם הבעיה..אבל הגמגום עדיין נשאר ולא "נעלם". רציתי לשאול איך גמגום יכול להופיע ככה פתאום באמצע החיים ולא לעבור כמו במקרה שלי? ואני זוכרת שאחותי הייתה בת 10,11 היא גמגמה אבל לא בצורה קשה וכיום היא מדברת בצורה שוטפת ורהוטה מבלי שהייתה צריכה שום טיפול? האם זה קשור לביטחון עצמי? תודה על העזרה

23/09/2004 | 11:27 | מאת: ד"ר עופר אמיר

השאלה שאת שואלת היא "שאלת מיליון הדולר". אף אחד לא יודע, באמת, מה גורם לגמגום להופיע באופן פתאומי - ואז להעלם או לא להעלם. באופן כללי, הגמגום יכול להופיע (בפעם הראשונה) בטווח הגילאים שבין שנה וחצי ועד 12 שנים. חשוב לצייןי שככלו שגיל ההופעה מאוחר יותר - הסיכוי שהגמגום יחלוף מעצמו - נמוך יותר. אני שמח שאת נמצאת בטיפול בנושא, אך עליך לבחון אם הטיפול יעיל עבורך. הטיפול אמור לסייע לך בהתמודדות עם הגמגום, אך מאידך הוא אמור גם לסייע לך בשיפור שטף הדיבור. את בודאי כבר יודעת שלחץ מגביר את הגמגום ובמצבי לחץ והתרגשות, סביר שאת "נתקעת" יותר. עם זאת, הלחץ אינו הגורם הראשוני לגמגום, אלא גורם מחמיר - כאשר כבר יש לך גמגום. ולשאלתך, "האם זה קשור לבטחון עצמי?". אצל אנשים רבים הגמגום משפיע על הבטחון העצמי שלהם (ביחוד על הבטחון התקשורתי שלהם). אבל הדבר אינו הכרחי. הביטחון אינו חייב להיות מושפע מהגמגום - וגם אם הוא מושפע מכך, ניתן ללמוד כיצד להתגבר על העכבות התקשורתיות המתרחשות בזמן הגמגום. טיפול של חתי שנה הוא זמן ממושך דיו כדי שתוכלי להעריך האם הטיפול שבו את נמצאת הוא מתאים עבורך. אם את חשה שהטיפול אינו מספק אותך, אני מציע לך לבחון עם המטפל/ת שלך אך הסיבות לכך וכיצד ניתן לשנות זאת. בהצלחה, ואנ מאחל לך שנה טובה ושוטפת יותר...

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה