התפתחות שפה ודיבור בגיל שנה ושמונה

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

06/07/2004 | 14:34 | מאת: מיכלי

בני היחיד, בן שנה ושמונה חודשים, התחיל לומר מילים ראשונות באיזור גיל 10 חודשים (אבא, עץ, במבה). עד היום הוא הרחיב את אוצר המילים שלו (כ200 מילים) אך אני מודאגת מכמה דברים: 1. הילד כמעט ולא מלמל לפני שהתחיל להפיק מילים 2. רוב רובן של המילים אינן ברורות - הוא משמיט הגאים רבים ומקצר כל מילה להברה אחת עד שתי הברות. גם תנועות/עיצורים שהוא מצליח להגות בחיקוי/שפת תינוקות הוא משמיט לעיתים קרובות בתוך המילים.3. הוא לא בונה משפטים ולו הקצרים ביותר (של 2 מילים) 4.הוא מתיחס לעצמו בשמו הפרטי ואינו מצליח להשתמש במילים יחסיות כגון "אני" ו"שלי" (מי אכל חביתה? "אורי", של מי החולצה? "אורי"...) יש לציין שמדובר בילד בריא שהתפתחותו המוטורית והחברתית תקינות, שמיעתו נראית תקינה והוא מבין את השפה המדוברת אליו ע"י סביבתו הקרובה. האם יש לי סיבות לדאוג/לפנות לקלינאית תקשורת/לחשוש שמא מדובר בהפרעת דיבור שתמשיך להתבטא גם כשהשפה תתרחב? אנא ענו לי תשובה ברורה או שתשאלו אותי שאלות מכוונות..

07/07/2004 | 08:44 | מאת: ד"ר עופר אמיר

התאור שאת נותנת עבור בנך נראה בהחלט כהתפתחות המתאימה לתחום הנורמה. ילד בגילו אמור להשתמש ב"משפטים" בני מלה אחת, ובקרוב (לקראת גיל שנתיים) הוא אמור להתחיל להתנסות ב"משפטים" בני שתי מילים. גם השיבושים של השמטות צלילים ופישוט של מילים מורכבות למילים בנות הברה אחת או שתיים מתאימים לגילו. עם זאת, כדאי לשים לב לכך שהוא משבש את מרבית הצלילים (לדברייך), ולכן הייתי ממליץ לפנות לעשות בדיקת שמיעה. אם לילד יש ירידת שמיעה קלה (למשל עקב דלקת אוזניים - יכול הלהיות ירידת שמיעה קלה, זמנית), הדבר יכול להשפיע על יכולתו לפתח מילים ודיבור באופן תקין ונורמלי. מעבר לכך, מתוך הנחה שיכולת ההבנה שלו מתאימה לגילו, לא נראה שיש מקום לדאגה. לעומת זאת, אם את מבחינה שחולפים עוד 3-4 חודשים ובנך ממתקרב לגיל שנתיים ועדיין לא שיכלל את היכולות השפתיות שלו (כלומר הוסיך מילים, שיפר את הבהירות של הדיבור והתחיל להשתמש במשפטים בני שתי מילים) כדאי לשקול שוב את ההמלצה, ולפנות לאבחון אצל קלינאי/ת תקשורת). בהצלחה

25/07/2004 | 09:32 | מאת: מירב

שלום ! יש לי שאלה, בני בן שנתיים וחודשיים, הוא מרבה לחקות משפטים שהוא שומע. שמתי לב שזה קורה הרבה כששואלים אותו שאלות, האם זה קשור לקושי בהבנה? האם יש בעיה בכך שהוא מחקה הרבה, כמו תוכי, הוא גם משנן בע"פ ספרים ושירים. מעבר לכך הוא מבטא את רצונו מאוד ברור במשפטים כמו: רוצנ בננה,מחפש אבא.אוצר המילים שלו עשיר. הוא עונה לשאלות שהו אמכיר כמו: רוצה להחליף חיתול? לא רוצה. או רוצה במבה? יענה: במבה. רוצה טיול? הוא יצהל משמחה. האם יש צורך לפנות לקלינאית תקשורת? תודה, מירב .

25/07/2004 | 09:34 | מאת: מירב

שלום ! יש לי שאלה, בני בן שנתיים וחודשיים, הוא מרבה לחקות משפטים שהוא שומע. שמתי לב שזה קורה הרבה כששואלים אותו שאלות, האם זה קשור לקושי בהבנה? האם יש בעיה בכך שהוא מחקה הרבה, כמו תוכי, הוא גם משנן בע"פ ספרים ושירים. מעבר לכך הוא מבטא את רצונו מאוד ברור במשפטים כמו: רוצנ בננה,מחפש אבא.אוצר המילים שלו עשיר. הוא עונה לשאלות שהו אמכיר כמו: רוצה להחליף חיתול? לא רוצה. או רוצה במבה? יענה: במבה. רוצה טיול? הוא יצהל משמחה. האם יש צורך לפנות לקלינאית תקשורת? תודה, מירב .

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה