דיבור בגוף שלישי

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

01/01/2004 | 09:54 | מאת: רויטל

פרידה שלום ביתי, בת שנתיים וחמישה חודשים, מדברת מגיל מאוד מוקדם. שפתה עשירה מאוד יחסית לגילה והיא משתמשת במשפטים מורכבים ורבים אבל... היא מדברת על עצמה רק בגוף שלישי: היא, שלה, אצלה, לה, אליה, איתה וכו'. כשאני שואלת: איך אומרים זאת נכון? היא מיד מתקנת ומשתמשת בגוף ראשון אבל זה נדיר שהיא משתמשת בעצמה בצורה הנכונה. נראה לי שזה נובע מכך שהיא שומעת אותי ואת בעלי מדברים בינינו עליה בגוף שלישי אבל אנחנו מאוד מקפידים לדבר על עצמנו בפניה בגוף ראשון (אני אוכלת ולא "אמא אוכלת"). פרט לכך אין לה שגיאות חריגות היא יודעת להשתמש בפעלים ובגופים ע"פ זמן, יחיד-רבים ומין. אני חוששת שהדיבור בגוף שלישי שגור מאוד בפיה ולמרות שהיא יודעת את כללי הדיבור בגוף ראשון, קשה לה ליישם אותם בגלל ההרגל. האם יש מקום לדאגה וצורך לפנות לטיפול? כיצד עלינו לנהוג עימה ביום יום? בתודה רויטל

לא ניראה לי שיש מקום לדאגה. שימי לב, פני אליה בגוף שני ולא על פי שמה: את ולא ..... רוצה. כמו כן, השתמשי בתואר השם היא רוצה לגבי מישהו אחר ואת רוצה לעצה... תתארי לה את אשר היא עושה בגוך שני (את) ושאלי אותה מי עושה (אני....) תשתדלי לחזור על דבריה בגוף שני ולשאול אותה שנית מה היא.... כדי לעודד אותה להשתמש בגוף ראשון, ללא שאלה מה נכון, מכוון שאז את למעשה מתרגלת אותה בכלל ולא בשימוש טבעי.

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה