שיבושים בהגייה של האותיות השורקות

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

07/11/2003 | 17:48 | מאת: איתי

שלום פרידה, יש לי בעיה ואשמח מאד אם תוכלי לעזור לי.. אני בן 20 וחברתי בגילי אנחנו חברים כ- 9 חודשים אוהבים ומאושרים מאד. הבעיה שלי היא שמאז שהכרנו שמתי לב לכך שיש לה בעיה עם ההיגוי של האותיות השורקות -ס, צ, היא כאילו חונקת אותה ולא נותנת לאוויר ולהיגוי לצאת בחופשיות. כמו כן לעיתים רחוקות היא מבטאת את האות ש' כגון במילה-"שלום" כמו ס, "סלום" האם זה מצביע על כך שהיא סובלת מדחיפת לשון? לקח לי כמה חודשים עד שהעלתי בפניה את הבעיה והתברר שהיא לא מודעת לכך. דיברנו על זה והחלטנו שכל פעם כשאני אשמע אותה אומרת מילה בצורה לא נכונה אתקן אותה. עשיתי את זה אך זה לא עוזר. (והיא בכלל לא מודעת לבעיה!) אני ממש מיואש, הצורה שבה אדם מתבטא וההגייה שלו הוא אחד הדברים החשובים לי ביותר בבת זוג, ואני עוד יותר מיואש מזה שחברתי חושבת שאין לה בעיה כלל, היא חושבת שהכל בראשי והבעיה לא קיימת כלל, הצעתי לה ללכת לקלינאית תיקשורת אך היא מסרבת בתואנה שאין לה כלל בעיה. אני בטוח שהבעיה קיימת. האם זה נפוץ שהאדם שמדבר לא שומע בעצמו שהוא אינו מדבר נכון ולא מודע לכך? מה אפשר לעשות על מנת לפתור את הבעיה הזאת שכל כך מטרידה אותי ומשפיעה על הקשר שלנו? האם יש תרגילים מסויימים שאפשר לבצע בבית ולהמנע מביקור אצל קלינאית? או שפגישה היא חובה על מנת לפתור את הבעיה..? אודה לך מקרב לב אם תעזרי לי, אני מתחבט בבעייה הזאת כבר זמן רב ותשובתך תעזור לי מאד.

לפני מספר שנים פנה אלי בחור בן 28 שחברתו עזבה אותו על רקע בעיה דומה לשל חברתך, גם הוא בתחילה לא היה מודע לדיבורו וכשפנה אלי, בגיל "מבוגר" יחסי ושאלתי למה הוא פונה כעת, אמר שבעקבות היחסים עם החברה שאהב ועזבה אותו הבין שזקוק לטיפול. מיותר לציין שלאחר תקופת עבודה קשה דיבורו השתפר (היה מודע ורצה בשינוי), הוא הכיר בחורה אחרת וכעבור כשנה טיפולן אלי לספר לי שהוא עתיד להנשא לה! סיפור יפה, אך אולי לך זה לא עוזר?!? ואולי כן. חלק מההתאהבות היא לקבל את השני, כמו שהוא ולא לרצות לגרום לו לשינוי שהוא לא מעוניין בו, לגבי כל דבר שהוא..... כעת אתה מיחס חשיבות רבה לדיבורה, שאל את עצמך למה, האם זה תרוץ לצאת מהקשר או האם זה מפריעה לך מאד, ולמה????? הרי היא דיברה כך כשהכרתם, נכון? אם היא לא מודעת ואינה מעוניינת בשינוי, אך חבל על המאמצים לשנות את דיבורה.... אם לעמת זאת היא מעוניינת בשינוי היא תעשה אותו, מיוזמתה, כשתהיה מוכנה לכך. בכל מיקרה, תזהר מלהביך אותה או לתת לה תחושה שהיא אהובה על ידך "בתנאי ש....." אתם צעירים מדי כדי להעמיד את הקשר בתנאים ובמבחנים. יתכן שהיא תשנה את עצמך בשבילך ואחר כך היא תכעס עליך על שגרמת לה להיות שונה ממה שהיא באמת. עזוב אותה או קבל אותה , כך, כמו שהיא....... כבר יהיה להם זמן לדברים הרציניים בחיים. מצד שני, ואם היא רוצה עליה לפנות מיוזמתה, לקלינאי תקשורת ובמקביל לביצוע בדיקת שמיעה, לשלילת בעיית שמיעה ספציפית. לאחר הבדיקה, ורק אם היא מעוניינת, היא תחלית עם שווה לה המאמץ והכסף בהשקעה בטיפול המיועד לרצות אותך, בעקר.

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה