תינוק דו לשוני

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

23/08/2003 | 12:54 | מאת: רונצי

פרידה שלום אנחנו הורים צעירים לתינוק בן 4 וחצי חודשים ומעונינים להקנות לו פרט לעברית גם את הפורטוגזית. (אמו דוברת השפה, אם כי שולטת בשפה העברית הרבה יותר טוב). האם יהיה נכון שהאם תדבר פורטוגזית כשהאםילד לבד ןעברית כאשר גם האב בסביבה? מה ידוע על התהליכים במוח לגבי רכישת מספר שפות והיכן ניתן לקרוא על כך?

ניתן להקנות לילד שתי שפות באו זמנית: ילד דו לשוני "אמיתי" יפתח את שתי השפות במקביל בתנאי שאין לו קשיים ספציפיים ברכישת שפה (אי אפשר לדעת מראש) ושהשפות המדוברות אליו מוצגות באופן עיקבי על ידי אותם הדמויות (עקרון של אדם אחד- שפה אחת) ולא כשעוברים משפה אחת לשניה, באופן לא עקבי. אם האם תדבר פורטוגזית, היא צריכה לעשות זאת בעקביות ובכל מצב, כדי לא לבלבל אותו. על הילד ללמוד שתי מערכות לשוניות, כולל אוצר מילים, תחביר והיגוי, במקביל ולמבוגר מוטלת האחראיות של עקביות. חשוב יותר מה השפה הריגשית של האם והאב, האיזה שפה יאהבו אותו ובאיזה שפה יכעסו וחנכו אותו. אפשר ללמד שפה אחת כבסיס ואת השניה להכניס באופן מדורג, דרך שירים וסיפורים, אך זה לא יבטיח את הלמידה של שפה שניה כשפת אם. אליכן לעשות את ההחלטה בעצמכם ולבדוק את התוצאות "בזמן אמת". תמיד ניתן לשנות כוון ולהתאי את עצמכם לפי צרכי הילד. ניתן לקרוא משהו באתר קלינאי התקשורת ishla.org.il בהצלחה!

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה