כאב אוזן הנגרם משינויים בלסתות
דיון מתוך פורום אף אוזן גרון
כאב מטריד באוזן ימין הביא אותי לביקור אצל רופא א.א.ג.. הכאב לא חזק מאוד, אינו קבוע ומופיע לרגעים וחולף, בלי קשר למעשי ולמצב גופי ולמזג האויר. טרם קרב הרופא לבחון את אזני, כשאך שמע את תיאור אופיו של הכאב, מיד קבע חד-משמעית שמקור הכאב אינו באוזן אלא בלסת. לדעתו, לא טופלתי בילדותי על ידי אורטודנט (דווקא נבדקתי, ולשמחת הורי אובחנתי אז כבעלת לסתות תקינות. לגבי מצב השיניים... המליץ לי לבחור הורים אחרים) לשניה אחת הציץ הרופא באזני- ושאל אותי באם להפנותי למרפאת פה ולסת. לדבריו, אין מה לעשות, ועלי להתרגל מעתה לכאב זה שיתמיד. התיק הרפואי שלי דווקא מלא וגדוש בהסטוריה של דלקות אזנים מילדות. במעמד זה, מיידית, חשבתי שאפנה קודם לרופאת השניים שלי. ביני לביני ייחסתי את השינויים לטיפול המקיף בשיני שעברתי לפני שנה: עקירה של כמה וכמה שניים, והתקנת תותבת חלקית במקומן. יש להניח שמצב הלסתות שלי אכן השתנה במהלך השנה. במחשבה שנייה נראה לי המצב משונה. את הכאב אני חשה בתוך האוזן. כאמור: אני מנוסה בכאבי אזניים. פנייה לרופאת השניים משמעותה המשך הטיפול ההוא, שאינו דחוף מנקודת המבט של רפואת השיניים ובעיקר מנקודת המבט של פקידי הבנק שלי. שאלותי: א. האם אופי כזה של כאב אכן מעיד באופן מובהק כל כך לבעיות לסתות. ב. האם באמת אין תקנה למצב, וכל מה שצריך הוא להתרגל לכאב. ג. האם מעצם העובדה שקיים כאב באוזן אפשר להסיק שיש השפעה על האיזור, ואם כן, האם עלול להווצר נזק. אם כן: איך צריך לטפל בזה. ד. האם גישתו של רופא פה ולסת שונה מהותית מזו של רופא שניים - ואולי טעיתי כשויתרתי על ההפניה אליו. ה. לא נעים לחשוב על כך: ואולי הרופא בכלל טועה, ובדיקתו היתה שטחית מדי???
שלום רב אכן אפשר לאבחן די בקלות בעיה של פרק הלסת על ידי שאלות נכונות ותשובות נכונות יותר.... הדלקות בילדות לא קשורות בכלל אם האוזניים כעת תקינות, ובדיקת האוזניים היא באמת מהירה מאוד כשהן תקינות. אין כזאת חיה "להתרגל לכאב ואין תקנה" כי זה לא נכון. אפשר בהחלט להקל על ידי מניעה - למשל המנעות מרוח קרה, אוכל קשה, מסטיקים וכו', ובזמן כאבים חימום של האיזור ועיסוי שרירי הלעיסה עם ג'ל וולטרן למשל. לרוב לא נוצר נזק אלא רק אי נוחות לעיתים, ואם נמנעים - גם זה פוחת. לעומת זאת נדיר אבל קורה שיש בעיה של ממש בפרק הלסת אבל אז נוטים לפרוק אותו, או שהוא חורק אנושות, ולעיתים צריך בשל כאבים חזקים ונטיה ל"נעילת שינים וחריקת שיניים בלילה" ללבוש סד לילה - אבל את זה יחליט פה ולסת. רופא השיניים הוא לא האדם הנכון - אלא אם הכאבים יחזרו למרות כל מה שכתבתי, יש לפנות דרך קופת החולים בעלות של טופס התחייבות, לבית חולים, למרפאת פה ולסת. אם צריך סד לילה עלותו כמה מאות שקלים ואני לא יודעת כמה בדיוק, והקופה לא מכסה זאת. בברכה ד"ר טלי מרק
דר' מרק, תודה רבה מאוד על תשובתך המפורטת! ענית על רוב חששותי ותהיותי. גם הפחות סימפטיות שביניהן קיבלו מענה מרגיע. ארשה לעצמי לחדד פרט אחד, שנשאר לא לגמרי ברור אצלי: את הדיאגנוזה של הרופא אני פירשתי כך, שהלסתות שלי עברו כנראה טרנספורמציה מאז נעקרו חלק גדול משיני הלסת העליונה שלי, והותקנה תותבת (זמנית, בה אני משתמשת עד היום מסיבות תקציביות). מאז אינני מחזיקה את הלסתות כמו בעבר, לא בזמן רגיעה, דיבור, וודאי שלא בזמן אכילה. אין לי מושג באם השינוי בהרגל גרם לשינוי מהותי במבנה הלסת. חשבתי לפנות לרופאת השיניים שלי בתקוה שתותבת קבועה, איכותית יותר יכולה להחזיר את המצב לקדמותו, עד כמה שניתן, ולפתור אולי את הבעיה. הכאב אותו אני חשה לא קשור לחום, קור או אוכל. לא הבחנתי בשום סיסטמטיות בהופעתו. מופיע מפעם לפעם כמו מכת חשמל וחולף כעבור כמה שניות. פניתי לרופא במטרה למנוע סיבוך. אשמח אם אחרי התיאור הזה אקבל את דעתך, באם יש צורך לערב רופא פה ולסת- או שיש סיכוי שהבעיה נגרמה בגלל התותבת.