הרטבת לילה, נשמח לעזרה

דיון מתוך פורום  גמילה מחיתולים

16/10/2021 | 22:27 | מאת: בתיה

שלום, ביתי בת 3.5. נגמלה ביום בגיל 2.5 ועברה את התהליך מהר מאוד. את שנת הצהריים היתה ישנה בלי טיטול ובלילה עם טיטול והיא היתה קמה עם טיטול מלא. לאחר כחצי שנה לאחר בקשה שלה הורדנו את הטיטול בלילה, בשבועות הראשונים היתה קמה רוב השבוע יבשה ומידי פעם רטובה..ולאט לאט התדירות של ההרטבות עלתה עד שכעת כל לילה היא מפספסת ואפילו אם נחליף באמצע הלילה היא תקום שוב רטובה בבוקר. (מחליפים לה בלילה רק כשהיא מתעוררת ומבקשת להחליף בגדים). בתקופה האחרונה גם במהלך היום התחתונים שלה רטובים, לא כי בורח לה אלא כי היא מתאפקת ואז כל פעם יוצא לה קצת..ונראה שלא מפריע לה. כשהחלה ההחמרה בהרטבות לילה לא התרחש איזשהו שינוי במשפחה או בגן.. משתדלים לא לכעוס ולהגיב ברוגע אבל די מייאש כל הזמן להיות סביב ריח של שתן. נשמח לקבל עצה.

בוקר טוב בתיה, הרטבת לילה היא תופעה רווחת המטרידה הורים וילדים רבים, ואני מבינה את תחושת התסכול שלכם מכך שהיא חזרה להרטיב למרות שהיו שבועות של הצלחה חלקית. אני חושבת שמרגיע לדעת שבגיל 5 כ-20% מהילדים מרטיבים, ולכן הרטבה בגיל 3.5 לא נחשבת למשהו חריג שיש לטפל בו או לדאוג בעטיו. גם אחרי גיל 6 כ-15% מהילדים ממשיכים להרטיב, ואצל רובם הרקע לכך הוא תורשתי. תוכלו לעשות בירור אם יש במשפחה רקע של הרטבה מאוחרת (אחד ההורים, האחים של ההורים, אחיינים). בניגוד לגמילה ביום (בזמן ערות) גמילת לילה היא תהליך המתרחש באופן טבעי. מערכת רפלקסים המאפשרת שליטה פיזיולוגית בסוגרים בזמן השינה מגיעה לבשלות אצל מרבית הילדים עד גיל 6, ולכן לא נהוג לטפל בהרטבת לילה לפני גיל 5. אני חושבת שאם היא מרטיבה יותר מפעם אחת בלילה, או שאתם מחליפים בלילה ובכל זאת היא קמה רטובה, אז כנראה שהיא עדיין לא בשלה (למרות ההצלחה המסויימת שהייתה בהתחלה). במקרה זה אני ממליצה להחזיר לה את החיתול, זה יוריד את הלחץ מכולכם, ובעוד כמה חודשים אפשר לנסות שוב. הלחץ משפיע לרעת התקדמות התהליך ולכן לפעמים כדאי להרפות. תגידו לה ברוח טובה ובהבנה שניסיתם, אבל הגוף שלה עדיין לא בשל להתעורר בלילה לפיפי ולכן אתם מחזירים כרגע את החיתול, וכשהיא תגדל עוד קצת תנסו שוב. ישנם תהליכים של בשלות והתפתחות שלא ניתן לשלוט בהם (ממש כמו הליכה, או ישיבה) – כל ילד מתפתח בקצב שלו ואי אפשר להאיץ את הגוף. אם נראה לכם שהיא כן בשלה אז כדאי לבדוק סיבות אחרות שיכולות להשפיע – הרגלי שתיה, הרגלי יציאות, מצבי לחץ, מצב רגשי, מצב בריאותי, מצב התפתחותי ועוד. לגבי הרגרסיה ביום, בדרך כלל התייחסות רבה מצד הסביבה (ההורים, הסבים, הגן) לנושא ההרטבה גורמת, באופן פרדוכסלי, להמשכיות של התופעה. הורים רבים נוהגים להזכיר, לנדנד, כועסים, מתווכחים, מעירים, מסבירים שוב ושוב, משכנעים, משדלים, מבטיחים פרסים, מדבקות, הפתעות, מאיימים, מענישים... אולי גם אתם מוצאים את עצמכם עושים חלק מהדברים הללו. תתבוננו ותבדקו אם, במקרה, עניין הגמילה הפך ל"אישו" אצלכם בבית או שיש סביב העניין התעסקות רבה. מה שמומלץ לעשות במקרים אלה הוא להעביר את האחריות על הצרכים בחזרה אל הילדה, וביחד עם זאת להעביר לה מסר מחזק וברור שסומכים עליה שתבחר לעשות פיפי בשירותים ולא בבגדים. מה דעתך? בברכה, איילת אפשטיין – מנחת הורים, יועצת שינה וגמילה. https://www.facebook.com/ayelet.epstein.3/ 052-8575311

17/10/2021 | 14:39 | מאת: בתיה

תודה רבה על המענה. אני חושבת שזה יכול לעזור כדי להוריד את התסכול שלנו ואני מאמינה שזה גם ישדר לה יותר רוגע. אך אני חוששת שהיא עלולה להיפגע מזה..כי עד עכשיו השיח היה שהיא גדולה ולכן היא כבר לא צריכה טיטול. בנוסף יש לה אח קטן בן 2.5 שנגמל עכשיו ביום ובלילה קם לפעמים עם טיטול יבש..ניסינו להוריד לו ל2 לילות וכשראינו שלא הצליח החזרנו טיטול..אבל אני חוששת שבעוד תקופה קצרה נוכל להוריד לו את הטיטול והיא תישאר עם..

בתיה יקרה, אני מבינה את החשש שלך לפגוע ברגשותיה של בתך, בדימוי העצמי ובתחושת הערך שלה, ובמיוחד שנראה שהאח הצעיר שלה נמצא גם הוא בתהליך גמילה מואץ ומוצלח, ויש סיכוי שהוא יגמל בלילה לפניה. קחי בחשבון שהם מאוד צמודים בגיל, כמעט כמו תאומים, ובמשך השנים יש סיכוי שיהיו עוד דברים שהוא יצליח לעשות לפניה, או יעשה טוב ממנה, למרות שהיא גדולה ממנו (לקשור שרוכים, לקלוע לסל, לחתוך שניצל וכד'...). לכל ילד יש קצב משלו, ועלינו כהורים לקבל כל אחד מהם כפי שהוא עם הקצב האישי שלו, ולא לעשות ביניהם השוואות לרעת אחד הצדדים. אם אנחנו נקבל זאת בטבעיות ולא נעשה מזה עניין – גם הם ילמדו לקבל כעובדה את היכולות השונות שלהם, הם ילמדו לפרגן אחד לשני, ולא להרגיש נחותים כשאחד מצליח והשני לא. אולי הגמילה היא הזדמנות ראשונה לתרגל את זה. לא ניתן לעכב או להאיץ תהליכים התפתחותיים – אם זה הזמן שלו להיגמל בלילה אז לא נשאיר אותו עם חיתול כי היא עדיין לא יכולה, ולא נוריד לה את החיתול ונתסכל אותה כי הורדנו לו. חוץ מזה, אולי אם הוא יגמל בלילה זה יגרום לה למוטיבציה ויקדם גם אותה...? אי אפשר לדעת מראש מה יקרה. קחי בחשבון, שנכון להיום, הדימוי העצמי שלה מתערער מדי בוקר כשהיא מתעוררת רטובה. היא מאוכזבת מעצמה, וחווה את הכעס, את התסכול ואת האכזבה שלכם. בעיני עדיף להחזיר לה את החיתול עם אמירה מרגיעה ובוטחת שהגוף שלה צריך עוד קצת זמן. זה לא מעיד על היכולות שלה, על החוכמה שלה, על הקסם שהיא. היא פשוט צריכה עוד קצת זמן. אם אתם תהיו שלמים עם ההחלטה ותעבירו לה מסר מחזק ומקבל – זה יקל עליה, יפחית את הלחץ, ובעוד כמה חודשים תוכלו לנסות שוב. מה את אומרת? בברכה, איילת אפשטיין - יעוץ זוגי ומשפחתי, הדרכת הורים, יעוץ שינה ויעוץ גמילה. 052-8575311 https://www.facebook.com/ayelet.epstein.3/

17/10/2021 | 23:24 | מאת: בתיה

תודה רבה על התגובה המפורטת והנעימה:)

21/11/2021 | 19:24 | מאת: בתיה

הי, אני חוזרת אלייך אחרי חודש שבו אנו משתמשים בתחתוני גמילה של האגיס בלילות. כרגע אין שינוי בלילות והתחתונים בבוקר ספוגים בפיפי. בנוסף גם ביום אין שינוי ועדיין פעמים רבות הטייץ שלה יכול להיות מעט רטוב כי היא מתאפקת וכל פעם יוצא לה מעט. עד שקרה לאחרונה שהיא כמה פעמים פספסה (מה שכמעט ולא קרה מתחילת תהליך הגמילה). יתר על כן היום לפני השנה היא עשתה במודע פיפי בתחתון סופג לפני השנה כי לא היה לה כח לקום לשרותים ופעם אחת עשתה בתחתון הסופג קקי בבוקר לפני שהספקנו להתלבש ולהוריד. אשמח לעזרתך..

הי בתיה יקרה, אני מרגישה את התסכול וחוסר האונים שלך לנוכח חוסר ההתקדמות של בתך, ועוד יותר לאור ההחמרה - שנראה שהיא עושה במודע פיפי בתחתונים. מניסיוני, כאשר ילדים מתקשים לשתף פעולה לגבי הרגלי הניקיון והצרכים לאורך זמן רב, אני מוצאת פעמים רבות שיש ברקע מאבקי כוח נוספים. כלומר, יש עם הילד הרבה דברים קטנים שסביבם יש חיכוכים, ויכוחים, משא ומתן, בכיינות, כעס, איומים, התניות ועוד. מכיוון שאין שינוי בעקבות ההתכתבות שלנו אני ממליצה לך על הדרכת הורים כדי להפסיק את מאבקי הכוח בבית, ולגייס את הילדה לשיתוף פעולה בעזרת תקשורת מכבדת ועידוד. אני אשמח לסייע וללוות אתכם. בברכה, איילת אפשטיין - הדרכת הורים ויעוץ זוגי, יעוץ שינה וגמילה מחיתולים. 052-8575311

מנהל פורום גמילה מחיתולים