מסרב להתפנות בישבנון

דיון מתוך פורום  גמילה מחיתולים

07/08/2021 | 10:07 | מאת: אולגה

שלום איילת, אשמח לעזרה בנושא הבא: הבן שלי עכשיו בתהליך טרום גמילה, הוא עדיין עם חיתולים בלילה ובמהלך היום, אך בערב הוא ערום או עם תחתוני גמילה. לדעתי הוא סוג של שולט ביציאות כי כשמורידים לו את החיתול הוא מיד צריך לעשות פיפי (סימן שהוא התאפק?) והוא יודע שצריך לעשות בישבנון. הבעיה היא שאם יש לו פיפי, הוא קודם כל רץ לישבנון ומראה עליו באצבע, ומושך אותי לשם אם אני לא רואה, ואז אחרי שהוא הראה על הישבנון הוא רץ למקום אחר, עושה שם פיפי ואז חוזר בריצה לישבנון ומראה עליו. בתגובה אני תמיד אומרת לן שכל הכבוד שהוא אומר לי שיש לו פיפי, אבל אסור לעשות פיפי על הרצפה אלא צריך להתיישב על הישבנון ואז לעשות. בינתיים זה לא עובד. ניסיתי כמה פעמים לשים את הישבנון תוך כדי הפיפי כדי לשבח אותו אחרי, אבל הוא הפסיק באמצע ונראה לי שזה הלחיץ אותו, אז אני לא יודעת אם זה משהו שכדאי שאנסה שוב... עם קקי יש לנו אולי קצת יותר הצלחה כי הוא גם מראה על הישבנון, ואם אני מושיבה אותו מיד ומעניינת אותו בספר או צעצוע, הוא באמת עושה קקי בישבנון (קרה בינתיים רק פעמיים), ואז ממש שיבחנו אותו והוא לדעתי הבין שזה מה שצריך להיות... גם היו פעמים שהוא סימן לי שהוא צריך פיפי והושבתי אותו הישבנון והוא לא עשה, לדעתי התאפק כי לא רצה לעשות בישבנון. הוא גם תמיד מנסה לברוח ממנו אם מושיבים אותו שם, וצריך לתת לו ישר צעצועים או ספרים ואז הוא מוכן לשבת אולי דקה ובורח בהזדמנות הראשונה... ניסיתי אגב את אותו התהליך גם עם ישבנון לאסלה והייתה את אותה התגובה. אז השאלה שלי בעצם היא איך מתקדמים שלב... הוא כבר מבין מה צריך לקרות, אבל לא מעוניין לשבת... אשמח לכל הדרכה ועזרה בנושא. תודה רבה, אולגה

הי אולגה, בן כמה הבן שלך? וכמה זמן אתם בתהליך טרום גמילה? למה הכוונה במשפט – "ניסיתי כמה פעמים לשים את הישבנון תוך כדי הפיפי... אבל הוא הפסיק באמצע..." – האם הוא עצר את הפיפי באמצע ולא המשיך לעשות את הכל עד הסוף? בתהליך טרום גמילה המטרה היא להציף מודעות לנושא ולגרות את הילד להתעניין ולהתנסות. כמובן שאין צפיה שהילד יהיה ללא חיתול כל היום, ובטח לא בשעות השינה. אז טוב שאתם מאפשרים לו להתנסות בשעות אחר הצהריים כשאתם ביחד בבית. מהאופן שבו תארת את אחר הצהריים שלכם, נראה לי שהעיסוק בענייני טרום הגמילה הפך להיות עבור בנך סוג של משחק, עם הרבה תשומת לב והתעסקות, והוא לא ממש מבין שהמטרה היא שהתהליך יתקדם... אני רוצה להציע בינתיים: 1. כשאתם מורידים את החיתול שיהיה עם תחתונים ומכנסיים ולא ערום. כשהוא ערום או עם תחתון-חיתול הוא לא מרגיש את הרטיבות של הפיפי על העור. כדי שהמודעות שלו תגבר אני ממליצה שיהיה עם תחתונים וכך כל פעם שהוא ירטיב הוא ירגיש את זה. 2. כשהוא מרטיב קחו אותו לשירותים או למקלחת להתנקות ולהחליף לבגדים יבשים. לא באמצע הסלון אלא במקום המיועד לעשיית הצרכים. לאחר שתעני על שאלותי נוכל להמשיך... בברכה, איילת אפשטיין – יעוץ והדרכת הורים יעוץ שינה וגמילה. 052-8575311

12/08/2021 | 16:19 | מאת: אולגה

הי איילת, תודה רבה על התשובה. כמה תשובות - הבן שלי בן שנה ושלושה חודשים ובעצם כבר התחלתי בתהליך כי זה ממש בא ממנו. הוא כבר תקופה ארוכה מסמן לי כשהוא את הצרכים שלו ומתפנה (בד"כ על הרצפה) ברגע שמורידים לו את החיתול. והחיתול שלו הרבה פעמים יבש לגמרי. לכן התחלתי את התהליך, כי לא ראיתי סיבה לדחות וקראתי שהחל מגיל שנה זה אפשרי אם יש שיתוף פעולה. אנחנו בתהליך שבועיים עכשיו. הוא מפסיק לעשות פיפי כששמים אותו על הישבנון, בדיוק כפי שכתבת, ואז הוא לא עושה יותר ומתאפק. שאלות בנוגע להצעות שלך- 1. האם תחתוני הגמילה הם לא בדיוק בשביל זה, כדי שירגיש את הרטיבות? את חושבת שזה לא מספיק, ועדיף לתת לו ממש תחתונים? 2. איישם, תודה. וכן, את ממש צודקת, הוא עושה מזה משחק כיפי ולא מבין שזה תהליך שצריך להתקדם... אשמח לתשובתך, אולגה

הי אולגה, רוב הילדים נגמלים בין גיל 2-3. זהו הגיל שעליו ממליצים רוב המומחים. ביחד עם זאת, ישנן גם גישות נוספות הטוענות שניתן וכדאי לגמול תינוקות מחיתולים בגיל מוקדם יותר מזה הנהוג כיום. לפי הגישה המקובלת, כדי לגמול פעוטות בהצלחה צריכה להיות להם בשלות: 1. בשלות ביצועית: יכולת הפעוט לשבת, ללכת, לדבר, לפשוט וללבוש תחתונים וכיו"ב. 2. בשלות רגשית וקוגניטיבית: מודעותו של הפעוט לעשיית צרכיו ורצונו לשתף פעולה בתהליך הגמילה. הגמילה בדרך כלל קלה יותר כאשר יש בשלות כי הילד מודע יותר, מבין יותר, אפשר לדבר איתו, והוא יכול להיות שותף לתהליך. ככל שהילד צעיר יותר, על ההורים להיות פנויים, לקחת אחריות, להוביל ולנהל את תהליך הגמילה. מכיוון שהפניות של ההורים הינה משמעותית לגמילה בגיל צעיר, אז זה פחות אפשרי להורים שעובדים ונמצאים עם הילדים שעות בודדות אחר הצהריים. כדי להבין יותר לגבי גמילה בגיל צעיר, אני ממליצה לך לקרוא את הספר "היענות לצרכים – גמילה מוקדמת מחיתולים" - של דפנה תייר. יש לה גם מאמרים ברשת. לסכום, יש גישות שונות לתהליך גמילה מוצלח, וההמלצה הכי טובה שאני יכולה לתת לך היא לבחור את הגישה שאליה אתם הכי מתחברים, ולהוביל את תהליך הגמילה בעקביות, בנחישות וביטחון. בהצלחה, איילת אפשטיין - ליווי והדרכת הורים, יועצת שינה, יוצעת גמילה.

13/08/2021 | 14:27 | מאת: אולגה

הי איילת, תודה רבה על התשובה המפורטת. קראתי את המאמרים של דפנה תייר ברשת ומאוד התחברתי כי ממש הרגיש לי שהבן שלי בשל ומעוניין להיגמל (בעזרתי כמובן). אני לא מתכוונת להתעקש על זה, כי אין לי איזה עיקרון של גמילה בגיל צעיר. אנסה את הטיפים ממך ונראה איך מתקדמים. אם לא מתקדמים, אחזור לפורום עוד שנה :) תודה רבה על המענה המהיר והתמיכה. אולגה

אני ממש רוצה לחזק אותך על מה שאמרת. אם את פנויה לזה וזה הולך בקלות - אז מעולה. אם זה לא מתקדם טוב אז חבל להתעקש, להתאכזב, לבזבז אנרגיות, ולהיכנס למאבקי כוח. שבת שלום, איילת אפשטיין - יועצת משפחתית ומנחת הורים, יועצת שינה ויועצת גמילה. 052-8575311

מנהל פורום גמילה מחיתולים