פספוסים לילדה שגמולה 9 חודשים

דיון מתוך פורום  גמילה מחיתולים

11/09/2019 | 11:17 | מאת: גיל

הבת שלי בת שלוש וחודשיים ונגמלה לפני כ-9 חודשים מיוזמתה תוך כמה ימים. גם ביום ללא פספוסים ובלילה היתה קמה פעמיים מיוזמתה לעשות פיפי כך שקמה עם חיתול גמילה יבש למרות שעדיין שותה חלב לפני השינה. לפני מספר חודשים היא נדבקה בדיזנטריה ונאלצנו להחזיר לה את הטיטול למשך כשבוע. לאחר מכן היא התחילה לקום בבוקר עם חיתול גמילה רטוב. האם יש איך לגמול אותה מההרטבה בלילה למרות שהיא עדיין שותה לפני השינה? דבר יותר מטריד הוא נושא של פספוסים. בהתחלה לא היו לה שום פספוסים ודווקא בחודשים האחרונים כמעט כל פעם התחתונים שלה נרטבים במספר טיפות לפני שהיא מגיעה לשירותים. היו פעמים בודדות שהיא אפילו לא הספיקה להגיע לשירותים וברח לה הכל. איך אפשר למנוע את זה? איך להגיב? האם רק לחכות שיעבור? תודה

הי גיל, עברתם תהליך גמילה מוצלח ומהיר גם ביום וגם בלילה והדבר הראשון שחשוב לראות הוא שהיכולת נמצאת וקיימת. לשם המחשה: אם למשל, מישהו יודע לאכול עם סכין ומזלג אז גם אם הוא בוחר לאכול בעזרת הידיים הוא עדיין יודע לאכול עם סכין ומזלג. היא הייתה גמולה תקופה ארוכה (תהליך הגמילה התבסס) וכנראה שמשהו השתבש בדרך (אולי זה התחיל בגלל הדיזנטריה), ונוצרה רגרסיה שהתקבעה במקום לחלוף, ומאז היא ממשיכה לעשות בבגדים. בדרך כלל התייחסות רבה מצד הסביבה (ההורים, הסבים, הגן) לנושא ההרטבה גורמת, באופן פרדוכסלי, להמשכיות של התופעה. פעמים רבות, הורים נוהגים להזכיר, לנדנד, לכעוס, להתווכח, להסביר שוב ושוב, לשכנע, לשדל, להבטיח פרסים, להעניש, לאיים, להתנות... האם גם אצלכם משהו מכל זה רלוונטי? תתבוננו ותבדקו אם, במקרה, עניין הגמילה הפך ל"אישו" אצלכם בבית או שיש סביב העניין התעסקות רבה. ההתנהגות של ילדים הינה מטרתית, כלומר הם נוקטים בהתנהגות מסויימת, כי זה מביא להם רווח כלשהו, למשל של תשומת לב מרובה. מה שמומלץ לעשות במקרים אלה הוא להעביר את האחריות על הצרכים בחזרה אל הילדה, וביחד עם זאת להעביר לה מסר מחזק וברור שסומכים עליה שתבחר לעשות פיפי בשירותים ולא בבגדים. אני מציעה לך לעשות איתה שיחה, בזמן רגוע ושקט, בה תסביר ששמת לב שבזמן האחרון היא בוחרת לעשות פיפי בתחתונים, ואתם מעירים לה הרבה. מכיוון שהיא כבר גדולה אתם סומכים עליה שתבחר לעשות בשירותים ולא בבגדים ומעכשיו לא תעירו לה על כך יותר. עוד תוסיף, שאם היא תעשה בבגדים אתם תקחו אותה למקלחת להחליף את הבגדים הרטובים. לאחר השיחה הזו מפסיקים לדבר על העניין בכלל!!! ומאפשרים מרחב של בחירה והתנסות. זה תהליך וקחו בחשבון שזה לא ישתנה בן לילה. אבל במשך הזמן היא תראה שאין לה רווח מההתנהגות הזו ושהיא משלמת עליה מחיר (צריך להפסיק פעילות בכל פעם שהיא רטובה ולנקות את עצמה) ולכן בטווח הארוך היא תעדיף לחזור ולעשות בשירותים. במקביל לתהליך הזה, חשוב לתת לה תשומת לב על התנהגויות חיוביות, ולתת לה הזדמנויות להרגיש משמעותית ומועילה. לגבי הלילה, אני מאמינה שהתהליכים קשורים, וכאשר היא תחזור לעצמה ביום אז יחול שיפור גם בלילה. תוכלו לעדכן כאן או להמשיך ולקבל הדרכה טלפונית ב"קול להורה" - קו היעוץ של ויצו. 6968* פועל בימים א-ה בשעות 10:00-14:00 ו- 20:00-22:30. בהצלחה, איילת אפשטיין – יעוץ משפחתי והדרכת הורים

מנהל פורום גמילה מחיתולים