תינוקת עם אישונים שאינם שוים בגודלם

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

05/09/2003 | 11:26 | מאת: הורים מודאגים

ד"ר נוימן שלום, אנחנו הורים לתינוקת מקסימה בת 8.5 חודשים. לאחרונה הבחנו שבתאורה כהה וכן בחושך, גודל האישונים שלה אינו זהה (אישון עין שמאל אמנם מתרחב בחושך אבל לא לאותו גודל של האישון הימני). מלבד זאת היא עוקבת באופן סימטרי אחר חפצים בשתי עיניה ולא נראה שיש בעיית ראייה. לאור זאת הלכנו לפני שבוע לרופא עיניים מומחה (אבל לא רופא עיניים של ילדים), שאכן מצא שהאישונים אינם מתרחבים לאותו הגודל, כמו כן אמר שהראייה מצויינת בשתי העיניים והמליץ לבדוק שוב בעוד 3 חודשים מחשש לתסמונת הורנר. שאלותינו הן: 1. האם יש צורך ללכת לרופא עיניים של ילדים או לקבל דיעה נוספת, או לחכות 3 חודשים לבדיקה הנוספת? 2. קראנו באינטרנט קצת על תסמונת הורנר, האם רק אם כל או רוב הסימנים מופיעים (צניחת העפעף, חוסר הזעה בצד זה של הראש ..) אכן מדובר בתסמונת או שחלק מהסימנים יכולים להתפתח עם הזמן? 2. בחיפושינו לא כל-כך הבנו את ההשלכות לגבי אורח החיים והראיה בפרט של הלוקה בתסמונת זו. 3. האם גילוי מוקדם של תסמונת זו יכול לעזור לטיפול, ומה יהיה הטיפול באם מדובר בתסמונת? 4. רציתי לציין גם שבאותו הערב כשחזרנו מהרופא הבחנתי שלבעלי יש בדיוק את אותה התופעה שיש לביתנו רק בעין ההפוכה (כלומר אישון ימין מתרחב הרבה פחות מהאישון שמאל בתאורה כהה) - בעלי בן 37 ומעולם לא היו לו בעיות עיניים וראייתו מעולה ללא משקפיים. האם יתכן שהתופעה תורשתית ולא תגרום לבעיות? אנו מודים לך מראש על התשובות לשאלות מירב וניר

06/09/2003 | 12:58 | מאת: ד"ר דורון נוימן

למירב וניר שלום, כמו בכל תסמונת, גם בהורנר לא תמיד יש את כל הסימנים. ההבל בהתרחבות האישון בחושך קיים תמיד, צניחת העפעף כמעט תמיד, (לעיתים זה דוקא העפעף התחתון שקצת גבוה-דבר הנקרה Invers Horner's ), והעדר הזעה והבדלי סומק לעיתים רחוקות. אם העין בה האישון מתרחב פחות פשוט נראית "קטנה" יותר, זה בדרך כלל מספיק לאבחנה. החשיבות של אבחון בזמן של הורנר היא לא בגלל נזק לראיה, (שלא קיים בתסמונת זו), אלא בכך שאם זה באמת הורנר חדש צריך לבצע בירור שיכלול הדמיה של גזע המח, עמוד שדרה צווארי וחזה עליון, כדי לחפש תהליך שלוחץ על העצב הסימפטטי וגום להופעת הסימנים הנ"ל. להרגיע אתכם- ברוב המקרים, גם כאשר יש הורנר ברור, שערכנו בירור כזה לא מצאנו גורם ברור והילד גדל כילד רגיל לכל דבר. מקווה שזה עוזר.

06/09/2003 | 16:04 | מאת: הורים מודאגים

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה