אסטיזמציה לילד בן ארבע

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

16/11/2014 | 16:43 | מאת: אמא מודאגת

בני, כמעט בן ארבע, לא שיתף פעולה בטיפת חלב ולפיכך נכשל בבידקת בראייה. בעקבות קח לקחתי אותו לרופא עיניים לבדיקה מקיפה. הילד בדיוק התעורר משינה, היה מבוהל מהסיטואציה וסרב לשתף פעולה (ויזוס קוביה). הטיפות שקבל שרפו לו וכאבו לו במיוחד והוא ממש קיבל טראומה מכל הארוע. לפיכך בבדיקה אחכ במכשיר (רטינוסקופ?) הוא לא שיתף פעולה - כלומר הסתכל למטה או עצם עיינים וסרב להסתכל קדימה. הרופא נאלץ לחזור על המדידה כמה וכמה פעמים. בסוף הוא ציין שיש אסטיזמטיזם קל. אמר שאם היה מדובר בבדיקה ראשונית היה ממליץ לא לעשות דבר ורק לחזור לביקורת עוד חצי שנה אבל לאור העובדה שנכשל בבדיקות ויזואליות הוא ממליץ על משקפיים. העניין הוא שבבית אני מקפידה לכל אורך השנים ולא רק בתקופה האחרונה לבחון את הראייה שלו. הוא מיצר סימנים לכך שהוא רואה הייטב דברים מרחוק ומקרוב. הוא תולעת ספרים רצינית וכשאני מקריאה ספרים הוא מוצא תמיד פרטים זעירים בציור ושואל עליהם שאלות. אני באמת ובתמים חושבת שמדובר בבדיקה שגויה כתוצאה מחוסר שיתוף פעולה. יש לי שתי שאלות: (1) האם חוסר שיתוף פעולה כפי שתארתי כאן (מבט למטה ועצימת עינים בבדיקה) יכולים לייצר תוצאה שגויה גם בבדיקה אוטומטית של מחשב (2) האם משקפיים לילד שלא זקוק למשקפיים עלולים לייצר נזק לראיה / כאבי ראש בנוסף, למרות שבעל פה נאמר לי שמדובר רק באסטיזמטיזם קל, אני רואה במרשם למשקפיים שכתוב sph +1.5 cyl 1.25 האם sph לא מתייחס למספר ומעיד על בעייה בראיה מקרוב? האם 1.25 לא מוגדר כאסטיזמטיזם בינוני? המרשם כפי שכתוב כך, אם הבנתי אותו נכון, לא מתאים לתאור שקבלתי מהרופא תודה רבה רבה אמא מודאגת

16/11/2014 | 21:39 | מאת: ד"ר דורון נוימן

לאם שלום, התשובה לשתי השאלות היא "כן" האוטורפרקטומטר תלוי בכך שהנבדק מסתכל על המטרה שבפנים (בית, פרח, כדור פורח) כדי לדייק בקביעת שגיאת התשבורת. כאשר הבדיקה היא מחוץ לציר הראיה (off axis), תתכן שגיאה אסטיגמטית. תיקון אסטיגמטי שגוי יכול לגרום לחוסר נוחיות וכאב ראש, ובגיל המתאים (פחות משש) גם לעין עצלה. צילינדר של 1.25 סימטרי, בגיל 4, נחשב קל. דר. נוימן

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה