פזילה

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

09/08/2003 | 10:08 | מאת: גלית ברנשטיין

בתי בת 7 חודשים. נאמר לנו שיש לה Accommodative esotropia אנו חיים בלוס אנג'לס. היא רחקת ראיה (לפי מיטב הבנתנו - לא רואה טוב מקרוב). במאמץ לראות עצמים מקרוב נגרמת פזילה בעין השמאלית. נאמר לנו בארה"ב שהמספר שלה 5.25 ושהטיפול לפזילה הוא במשקפיים. כלומר המשקפיים הם ליישור העיניים ולא לראיה. ביקשתי לנסות לשים לה רטיאה בעין במקום משקפיים והרופאה הסכימה לנסות חודש ולראות אח"כ איך הדברים מתפתחים. רציתי לדעת מה משמעות המספר 5.25? האם הטווח בארץ שונה מארה"ב?. זה נשמע גבוה אך הרופאה אמרה שלו. בנוסף, האם באמת הפיתרון הוא בדרך של משקפים? אם תיפתר הפזילה בעקבות תוספת המשקפיים, האם יורידו לה את המשקפיים אחר כך והפזילה לא תחזור? או שזה יגרום לצורך במשקפיים בשל בעיית ראיה? תודה מראש גלית

09/08/2003 | 11:39 | מאת: ד"ר דורון נוימן

לגלית שלום, הבעיה של הילדה היא רוחק הראיה. במספר +5.25, כאשר היא רוצה לראות חד, ו"נותנת" את ה+5.25 בעצמה, מופיעה הפזילה פנימה, שזו תגובה נורמלית למתן של + גבוה. במילים אחרות, הפתולוגיה היא העובדה שצריכה לתת + גבוה כדי לראות חד, ולא הפזילה. או אם להסביר בעוד צורה: כל אדם ללא בעיות עיניים יפזול פנימה אם יתאמץ ו"ייתן" +5.25 על ידי אמוץ כל הפוקוס של העיניים. זה מה שקורה כאשר את מתאמצת לראות את קצה האף ). לסיכום, הפתרון הוא על ידי משקפיים, ואין כל מקום לרטיה. (רטיה רק תשבור את החיבור הדו עיני ועלולה להפוך את הפזילה לקבועה.) ברטיה משתמשים כאשר יש עין אחת החלשה יותר בראיה. (האם הבת שלך פוזלת תמיד באותה העין?) המספר עצמו (+5.25ׂ) הוא גבוה מהנורמלי, אך לא במיוחד בגיל זה. (לתינוקות קטנים תמיד יש רוחק ראיה קל החולף בשנים הראשונות לחיים). הסיבה שהיא צריכה משקפיים היא בגלל הפזילה. יש להזדרז עם המשקפיים, אחרת חלק מהפזילה תהפך לקבועה ויהיה גם צורך בניתוח פזילה. המלצה: פני לפרופסור Sherwin Isenberg במכון העיניים The Jules Stein eye Institute ב-UCLA בווסטווד. גם תקבלי בדיקה ברמה הטובה בעולם וגם הסבר והמלצה מדוייקים מה לעשות.

12/08/2003 | 04:10 | מאת: גלית ברנשטיין

לד"ר נוימן, תודה על התגובה. אנו נפנה לחוו"ד נוספת. כתשובה לשאלתך, הילדה תמיד פוזלת באותה עין. את עצם הפזילה ניתן לראות רק לעתים נדירות, וכן, חל שיפור בנושא לאחרונה, בניגוד לדברי הרופאה שבדקה אותה ואמרה שמנסיון זה רק מחמיר עם הזמן. בנוסף רציתי לשאול לגבי מתן המשקפיים, האם זה יחזק את הצורך במשקפיים גם בעתיד או שברגע שזה פותר את בעיית הפזילה לא יהיה צורך במשקפיים. (אמרת שהמספר כשלעצמו לא מעיד עדיין על צורך במשקפיים בשל בעית ראיה אלא לצורך פתרון בעית הפזילה). אני חוששת שדווקא בגלל שנשים לה משקפיים, העיניים יתרגלו לראות טוב רק עם המשקפיים. או לחילופין, אם נחכה תקופה ללא מתן המשקפיים, האם יכולה בעית הפזילה (שכפי שאמרתי היא נחלשת עם הזמן) להפתר מאליה. ברור לנו כי לשים משקפיים לילדה בגיל זה אינו קל. היא תתנגד לכך. תודה שוב, גלית

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה