פזילה, ריצוד ותנודות ראש

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

04/05/2005 | 23:06 | מאת: לאורה

שלום ד"ר נוימן, בתי בת חצי שנה. מהרגע הראשון שנולדה הבחנתי בפזילה פנימה בעין שמאל ובגיל חודש גם בעין ימין. בערך בגיל שלושה חודשים הבחנתי בתנודות ראש לצדדים (בעיקר כשהיא מסתכלת על משהו ובמיוחד לרחוק). לעתים גם העיניים מרצדות. השבוע היא נבדקה בבי"ח ונאמר לי "בגדול" ש: אם במעקב עד גיל 9 חודשים המצב יהיה כפי שהוא היום מה שיעשו זה משקפיים למשך כשלושה חודשים ולאחר מכן ניתוח (בין גיל שנה לגיל שנה ושלושה חודשים). שאלותי הן: האם כדאי לקבל חוות דעת נוספת? והאם יש דרך אלטרנטיבית שבה אפשר לנסות לסדר את העיניים (תרגילים, דיקור מיוחד לתינוקות...) בכדי להמנע מניתוח? לגבי תנודות הראש נאמר לי שהן כנראה קשורות למצב העיניים ושגם אחריהן יעקבו. שאלתי אלייך היא האם כדאי בכל זאת לבדוק קשר נאורולוגי? לגבי הריצוד לא נאמר לי דבר ושכחתי לשאול. האם הריצוד יכול לרמז על בעיה נוספת, ובכלל האם ניתן לקשר בין שלושת התופעות: פזילה+ריצוד+תנודות ראש לצדדים? מאוד מודה לך מראש.

06/05/2005 | 13:32 | מאת: ד"ר דורון נוימן

ללאורה שלום, נושא ענק לתשובה בפורום (אם כי בהחלט חשוב מעניין ורלוונטי) בקיצור- הריצוד-(nystagmus) הוא בהחלט חשוב אם באמת קיים. לא היית צריכה לשאול עליו, הבודק היה אמור לאבחן אותו תוך כדי הבדיקה. דיקורים ותרגילים לא מועילים לפתולוגיות אלו. (כמובן זו התשובה כאשר את מתייעצת עם רופא בעל הכשרה מערבית קלסית. בסין היית מקבלת תשובה אחרת.) לא מקובל עלי להשאיר ילד עם הפזילה מעבר לגיל חדשים ספורים. אם אכן פוזלת, וניתן ליישר על ידי משקפיים, אולי היא צריכה את המשקפיים כבר. (גם כדי להקל בבא הזמן על ההחלטה לגבי ניתוח, אותו אנחנו מבצעים רק במקרים אותם לא ניתן ליישר על ידי משקפיים). מצב של תנודות ראש יחד עם פזילה וניסטגמוס כן מצריך להערכתי הערכה נאורולוגית ראשונית לפחות. יש מספר סנדרומים כאלו. כאמור, זה לא מקרה לתשובות וקבלת החלטות דרך הרשת. מורכב מדי. רק רופא שבודק את הילד ועוקב אחריו יכול לשקול נכון את המרכיבים השונים ולהחליט על תכנית אבחנתית וטיפולת מתאימה. דר. נוימן

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה