צילינדר לתינוק בן 1.2

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

30/06/2020 | 22:32 | מאת: לידור

שלום ד"ר, לאחר בדיקה אצל רופא עיניים התברר כי לבני בן השנה וחודשיים יש צילינדר בעין שמאל של מינוס 2. מעבר לכך הכל תקין. הרופא( פרופסור מוכר שפנינו אליו באופן פרטי) המליץ חד משמעית לשים משקפיים ובנוסף לשים רטייה פעם ביום למשך שעה על עין ימין. מרפרוף באינטרנט ראיתי דעות שונות ומגוונות של רופאים שחלקם כתבו שצילינדר שכזה בגיל שכזה לא מצריך עדיין משקפיים וגם ראיתי בחלק מהמקומות שכתוב שצילינדר בגיל כזה יכול לחלוף מעצמו. האם על סמך הנתון הזה היית ממליצה להרכיב משקפיים בגיל זה? האם צילינדר אכן יכול להסתדר מעצמו? האם באמת במקרה שלנו יכולה להיווצר בעיית עין עצלה באם לא נרכיב משקפיים לילד? תודה

שלום. צילינדר/אסטיגמציה הוא מצב בו האור לא מתמקד בנקודה אחת אלא באופן"מרוח" ולכן מפריע לחדות הראיה. בגילאי הילדות רופאי עיניים ילדים ממליצים על משקפים משתי סיבות עיקריות: א. אם יש פער גדול בין העיניים שעשוי לגרום לכך שהמוח יעדיף עין אחת על פני השניה והעין תהפוך לעצלה. ב. אם הרושם הוא שההפרעה לראיה מפריעה לתפקוד תקין (למשל אם ילד לא יכול לראות טוב מה המורה כותבת על הלוח בכתה א'). צילינדר של 2 דיופטר עשוי לגרום לעין עצלה אם בעין השניה אין כלל צילינדר (כי יש פער גדול בין העיניים). יתכן והמומחה שבדק את התינוק גם התרשם שיש כבר העדפת עין אחת על השניה. כדאי לפנות אליו שוב ולשוחח איתו ולהבין את האינדיקציה. אני לא יכולה לתת חוו"ד חד משמעית בלי לבדוק את התינוק בעצמי - להעריך את הראיה ולהסתכל על נתוני התשבורת (המרשמים המלאים) של שתי העיניים. בברכה.

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה