dermoid cyst

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

12/01/2004 | 10:59 | מאת: ענת

לד"ר שלום רב ביתי בת החודשיים, נולדה בסוף שבוע 35 להריון. כנראה מאז הלידה, או קצת לאחריה, יש לה מעין ג'ולה מעל העין. בקצה הגבה ליד האף. בהתחלה זה נראה כמו עקיצה, אבל בנגיעה זהו גוש שומני. רופא עיניים אמר שזה כנראה dermoid cyst ומציע לבדוק את זה. שאלתי היא: האם ישנם מקרים שזה נעלם מעצמו מה אופן הטיפול. לדברי הרופא יתכן ויהיה צורך לנתח אבל לפני כן יש צורך לבצע סי.טי. האם אפשר להמנע מהסי.טי? האים נשארת צלקת לאחר מכן האם ישנו טיפול חלופי? וכן אודה לך אם תוכל להפנות אותי היכן ניתן לקרוא על זה וללמוד על כך. בתודה על תשובה מהירה. ענת.

14/01/2004 | 10:21 | מאת: ד"ר דורון נוימן

לענת שלום, דרמואיד ציסט, שזה גוש קטן של רקמת עור כולל בלוטות חלב (ח בסגול, ל בסגול), שממוקם בטעות מתחת לעור, ממשיך להפריש וגורם למין גוש קטן וגמיש הגדל בהדרגה. בדרך כלל צריך להסיר אותם באופן כירורגי בגלל ההפרעה הקוסמטית. לא מדובר בגידול סרטני ואין כל סכנה של גרורות וכדומה. בדרך כלל אין צורך בבדיקת CT. לעיתים רחוקות לדרמואיד יש גם מרכיב תוך גולגלתי (כאשר יש חלק העובר דרך התפרים שבין עצמות הגולגולת). אז כמובן חייבים הדמייה על ידי CT או MRI. ובניתוח לערב גם נאורוכירורג, שמטפל בחלק התוך גולגלתי. אפשר לאבחן את המקרים האלו מראש על ידי כך שבעוד שהדרמואיד הרגיל נייד בקלות מתחת לעור, הרי שהסוג שיש לו חלק תוך גולגלתי הוא מקובע לעצם. רופא המנוסה בדבר יכול בקלות להבדיל בין שני הסוגים על ידי בדיקת התינוק, ואז אנו מבצעים את הCT רק באלו שזקוקים לו. בדרך כלל לא נשארת צלקת הנראית לעין. אנו מבצעים את החתך בקפל העור שמתחת לעפעף או בדבול הגבה, לפי מיקום הדרמואיד. דר. נוימן

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה