אבחון ע"י ממוגרפיה, יעילות של בדיקה ידנית

דיון מתוך פורום  בריאות השד וניתוחי שד

15/07/2015 | 11:47 | מאת: חיפאית

שלום, עד לפני כשנתיים-שלוש היתה אפשרות בקופת חולים כללית להיבדק בדיקה ידנית אצל כירורג שד כל כחצי שנה, בדיקה רוטינית, ללא קשר הכרחי לביצוע בדיקת ממוגרפיה. מאז אפשר להגיע לכירורג שד רק עם הפנייה מרופא משפחה, רופא אחר או בעקבות ממצא חשוד בדיקת ממוגרפיה. והנוהל לבעלות סיכון "רגיל" הוא- בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים. במקרה שלי- בת 64, בצעתי עד לפני שנתיים, החל משנות ה-40, מבנה שד גבשושי, בדיקות ממוגרפיה תקופה מסויימת כל שנה ולאחר מכן כל שנתיים. סך הכול יותר מ-10 בדיקות. כולן תקינות. אין הסטוריה משפחתית ברקע. אני די חוששת מבדיקות ממוגרפיה נוספות, בעיקר בגלל הקרינה המצטברת שהיא בעצמה תזיק לי. האם העובדה שמונעים ממני להגיע לכירורג שד לבדיקה ידנית היא בגלל חסכון בשעות עבודה של רופא, או מכיוון שלא מאמינים ביעילות של בדיקה כזאת. הרי גם ממוגרפיה לא יעילה לגמרי ! הרי בדיקה ידנית לא יכולה להזיק ?! לפי הידוע לי ,מבין החסרונות של בדיקת ממוגרפיה יש את: 1. גילוי ממצאים שחשיבותם לא ברורה , מה שמביא לבדיקות וטיפולים מיותרים (עם סיבוכים אפשריים שלהם) בתוספת מתח, חרדות ולחץ אצל האישה ., אלו עלולים לגרום גם הם לנזק. 2. אני בספק אם מישהו יודע בבירור האם וכמה השפעה/נזק יש לקרינה מצטברת, כאשר עושים בדיקה כל שנה או שנתיים. האם נעשו מחקרים רציניים לבדיקת השפעה/נזק כאלו? שאלה נוספת: אם יש לי גינקולוג העוסק בכירורגיה גינקולוגית, רופא בכיר בבי"ח, מיומן , בעל נסיון רב- האם בדיקה ידנית אצלו כל כחצי שנה , יכולה לבוא במקום בדיקה אצל כירורג שד, שהקופה מונעת להגיע אליו ישירות ביוזמה עצמית שלי? תודה

15/07/2015 | 16:05 | מאת: ד"ר אביעד הופמן

שלום, לאשה ללא גורמי סיכון לסרטן שד מומלץ להיבדק ע"י רופא המיומן בבדיקות שד (ובארץ זה בדר"כ כירורג שד) בין פעם לפעמיים בשנה. כמו כן מומלץ לבצע ממוגרפיה אחת לשנתיים בגילאים 50-75. הסיכון לחלות בסרטן שד כתוצאה מקרינת הממוגרפיה קטן בהרבה מהסיכון לחלות בסרטן שד שאינו תלוי קרינה - נושא זה נבדק ונחקר ומופיע בספרות העולמית. למיטב ידיעתי, קופות החולים מפנות נשים לבדיקת שד אצל כירורג. אם נתקלת בסירוב, עליך לפנות לגורם בכיר יותר במערכת. בברכה, ד"ר אביעד הופמן

15/07/2015 | 23:12 | מאת: חיפאית

11/08/2015 | 16:06 | מאת: ד"ר אביעד הופמן

שלום רב, 1 - קיים נזק קרינתי בממוגרפיה אך הוא מזערי וקטן ביותר בהשוואה לסיכון לחלות בסרטן שד. בשקלול הנתונים - אנו ממליצים על ממוגרפיה! 2 - גניקולוג או כל רופא אחר מסוגל לבצע בדיקת שדיים אך בדרך כלל הנסיון הרב ביותר הנו בידי הכירורגים. אם הקופה מונעת ממך להגיע לבדיקה שכזו אני ממליץ לפנות להנהלת המחוז של הקופה. בברכה ובהצלחה, ד"ר אביעד הופמן

מנהל פורום בריאות השד וניתוחי שד