נוזל פריקרדיאלי אצל העובר

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיית ילדים

07/01/2022 | 23:52 | מאת: שרית

שלום רב, בת 32, הריון שני, שבוע 15. בסקירה מוקדמת נמצא כמות גדולה של נוזל פריקרדיאלי (3.5 ממ) מסביב ללב העובר. הופנתי לסקירה מכוונת לב, אקו לב, בדיקות דם (לשלול פארבה וירוס) וייעוץ גנטי. ביצעתי סקירה מכוונת שהציגה את אותה תמונה (בשלב נשללו מומים בלב) והבדיקות של הוירוסים יצאו תקינות. בעוד 3 שבועות אחזור על הסקירה מכוונת יחד עם קרדיולוג. עד אז רציתי להבין - מה זה יכול להיות? עד כמה זה מסוכן? תודה רבה!!!

אוכל להתייחס אל נוזל פריקרדיאלי כתוצאה מבעיות לבביות בלבד, נוזל פריקרדיאלי בכמות קטנה הוא נמצא נפוץ בסקירת מערכות ועוד יותר מזה באקו לב עובר. משמעות הממצא היא שיש קצת נוזל סביב הלב. המצאות של נוזל עד עובי של 2 מ''מ הוא ממצא בגבול הנורמלי ( כלומר תקין לחלוטין) אולם נוזל בכמות גדולה יותר מעלה את השכיחות של מום לבבי או פגיעה מערכתית אחרת . במאמרי סקירה גדולים המסקנות הן שאם יש נוזל אפילו עד 7 מ''מ ואינו מלווה במומים לבבים או אחרים אין הדבר מעיד על בעיה נוספת אולם גם יש מצבים גבוליים המתפתחים מול עיננו ( כמו במחלות ויראלית מסויימות) ואז מצריך הממצא המשך מעקב. ישנה סבירות שנוזל זה ייספג אולם חשוב לבצע את הבדיקות והמעקבים. לגבי סיבות חוץ לבביות הגורמות להיווצרות נוזלים סביב איברים נוספים או הלב, יש להתייעץ עם הסוקר. בברכה, ד"ר דן הדס קרדיולוג ילדים

מנהלי פורום קרדיולוגיית ילדים