אופן מדידת לחץ דם אצל תינוקות

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיית ילדים

24/11/2016 | 02:12 | מאת: אחות חדשה מהניילון

שלום רב, אני אחות חדשה ועובדת במחלקת ילדים, אשמח למספר שאלות בנוגע לאופן מדידת לחץ דם נכונה אצל תינוקות וילדים מכיוון שלא מצאתי תשובות מספקות במקורות בהם חיפשתי. להלן השאלות: א. ידוע לי שכאשר מודדים בזרוע יש למקם את השרוולית הגובה הלב, האם הכוונה לשרוולית עצמה? או שמא הזרוע אמורה להיות בזווית מסויימת כלפי הלב? כלומר.. ב. במידה ומדובר בתינוק נהוג אצלנו במחלקה למדוד ברגל. האם זה מדוייק? והאם על מנת שיצא מדוייק עליו להיות במנח שכיבה (שוב.. גובה הלב?). כמו כן האם ישנה חשיבות לגובה בו התינוק שוכב (כלומר האם שוכב על מיטה גבוהה או על בתוך עגלה). ג. ידוע לי שבמעקב לחץ דם ההנחיות הן למדידה ביד ימין על מנת לאתר קאורקיטציה של האאורטה, אשמח להבהרה כיצד מדידה רק של יד ימין (ולא גם רגל כלשהיא) יעזרו לי לחשוד במשהו.. אודה מאוד להתייחסותכם לשאלותיי, בתור אחות חדשה אשמח לעבוד במקצועיות ומתוך ידע והבנה של פעולותיי.

ברוכה הבאה למקצוע הכי יפה בעולם....לב ילדים,שאלת שאלות חשובות ולמרות שהתשובה ארוכה אני אנסה לנסח אותה בקצרה יחסית.... ולשאלותייך  א. מדידת ל'ד צריכים למדוד ב 4 גפיים, ובהנחיות הקליניות של רפואת הילדים גם ממליצים לבצע מדידה כבדיקת סקר בכל ילד מעל גיל 3 שנים, לפחות פעם אחת בכל תקופת סקר....אבל לכולנו ברור שהמרחק ליישום ההמלצות עוד רחוק... ולכן אנחנו מוותרים....אבל, כשכבר מודדים חשוב שהמדידה תהיה נכונה כלומר... ההגיון הוא שכל ערכי הנורמה של לחץ דם מתבססים על מדידות ידניות בעזרת שרוול מתנפח וסטטוסקופ המונח מעל לעורק הברכיאלי בקפל המרפק. הנחת הפעמון של הסטטוסקופ במקום הדיאפרגמה עשויה להניב קולות קורוטקוף הנשמעים טוב יותר. יחד עם זאת ובגלל העומס הרב, השימוש במכשירים האוטומטיים למינהם הוא בסדר. חשוב להכין את הילד למדידה: עליו לשבת בשקט למשך לפחות 5 דקות, עם תמיכה בגבו ואזור קפל המרפק בגובה הלב .כלומר, השרוול צריך להיות בגובה הלב ( גובה הכוונה מהרצפה) ובגובה של מכשיר המדידה. יש להשתמש בשרוולית מדידה המתאימה לגודל הזרוע. התאמת השרוולית היא מרכיב קריטי בקבלת ערך לחץ דם מייצג . עבור מתבגרים יש לדאוג לשרוול מבוגר סטנדרטי כמו גם לשרוול מדידה של מבוגר גדול ולשרוול של הירך. שרוול בגודל המתאים הוא כזה שאורך החלק המתנפח יהיה 100-80 אחוזים מהיקף הזרוע המרכזית ורוחב החלק המתנפח של לפחות 40 אחוזים מהיקף הזרוע. שרוול שהוא צר מדי עלול לגרום למדידות גבוהות כזובות של לחץ דם. לאור מורכבות הנושא ושונות רבה בגודל השרוולים על ידי יצרנים שונים, קיימות המלצות של גדלי שרוול סטנדרטיים לכל קבוצת גיל ב. לגבי תינוקות.... המדידה ברגל פחות מדוייקת שכן לחץ הדם הנורמאלי ברגליים מעט גבוה יותר מאשר בידיים, ולכן במקרה של ילד חולה כאשר הסיבה למדידה היא גם סיבוכים כמו לחץ דם נמוך....הבדיקה מטעה( יכולה להראות לחץ דם תקין כשהוא בעצם נמוך). אם כבר מודדים ברגל, עדיף שהתינוק יהיה בשכיבה. אין חשיבות לגובה שהוא נמצא . ג. לגבי יד ימין וקוארקטציה..... עדיף להשתמש ביד ימין, גם לצורך התמדה וגם לזיהוי יתר לחץ דם במצבי היצרות (קוארקטאציה) של הוותין (אאורטה), שעלול להוביל למדידות תקינות-כוזבות בזרוע שמאל. הסיבה לכך היא שרב הקוארקטציות נמצאות באזור האאורטה שאחרי הפיצול של הsubclavian הימני ולפני השמאלי ולכן לחץ הדם ביד ימין יהיה גבוה ובשמאל לא.... בהצלחה!!!

29/11/2016 | 11:49 | מאת: אחות מנויילנת

על התשובות המקיפות וההסברים המפורטים.

מנהלי פורום קרדיולוגיית ילדים