התפרצות לופוס אחרי קורונה?

דיון מתוך פורום  לופוס

30/12/2020 | 08:41 | מאת: אורית

שלום וברכה, בת 34, החלמתי מקורונה לפני כשלושה חודשים, המחלה עברה ללא סיבוכים, אך עם ההחלמה החלו מספר תופעות שהולכות ומחריפות. פריחה מופשטת בחלקים שונים של הגוף (בטן, גב, חזה, ירכיים ןעוד) כשבכל פעם התלקחות מקומית של פצעים זיהומיים. בנוסף, בשלושת השבועות האחרונים נוספו תופעות ההולכות ומחריפות: נימול בגפיים, כאבים, עיקצוצים וחוסר תחושה. כאבי פרקים ההולכים ובאים. נשירת שיער ניכרת, חוסר שליטה בעין ימין (קפיצות, כאבים), וטשטוש בראיה, כאבי ראש חריגים ומשונים, ובאופן כללי הרגשה של ג׳לי במח וחוסר יכולת להתרכז. זהו בערך. (כאילו, יש עוד כמה, אבל נראה לי שהעיקרון הובן :)) נשלחתי למספר בדיקות. mri מח תקין. בבדיקות דם נמצאה היפרקלמיה קלה. כעת, התקבלו תוצאות בדיקות הקרישיות: PROTEIN C ACTIVITY 166.2 % LAC RVVT RATIO 1.31 Ratio DNA (ds) Ab Borderline 8.0 ANA PATTERN DFS ANA TITER POS 1:160 DNA Ab CONF Negative למרות נסיונותי הנואשים (ג׳לי במח, כבר אמרתי?), אני לא מצליחה להבין האם התוצאות מצביעות על לופוס. רופאת המשפחה מעוניינת שאגש עם התוצאות להמטולוג, אך כמובן, שכרגע, אין תורים נראים לעין. כיוון, שאיני מצליחה לעבוד כבר קרוב לחודש, אין לי את הפריבילגיה להמתין עוד. שאלתי, האם הבדיקות והמצב הכללי יכולים להצביע על לופוס? ואם כן, האם יש דרך להקל על התופעות והכאבים באופן שיאפשר תפקוד מסוים עוד לפני הבדיקה הרשמית? בתודה מראש

שלום רב, אמנם תלנות רבות ומגוונות, אבל הבדיקות ששלחת- בפני עצמן- אינן מספיקות כדי לקבוע אם יש או אין לופוס. כדי לחבר בין התסמינים שתיארת להופעת לופוס חייבים ממצאים אובייקטיבים - בדיקות מעבדה. למשל, ירידה בערכי המשלים (C3 או C4), עליה בנוגדנים העצמיים (למשל אנטי DNA), ירידה בספירה הלבנה וכו'.. או ממצאים אובייקטיבים בבדיקה גופנית, כמו למשל דלקת מפרקים או פריחה. במקרה ששלחת- יש הרבה תלונות אולם דלות בממצאים האובייקטיבים. ANA יצא גבולי עם משמעות לא ברורה, אנטי DNA יצא לבסוף שלילי (CONF NEG). לסיכום, צריך הערכה ראוטולוגית מסודרת. אם אחרי ברור מקיף הכל תקין ונשארות "רק" התלונות, הטיפול מתמקד באיזון הסימפטומים - ע"י תרופות מסוימות, פעילות גופנית מותאמת ואימון קוגנטיבי התנהגותי

30/12/2020 | 10:23 | מאת: אורית

תודה על תגובתך המהירה. אני מבינה שתוצאות הבדיקות אינן אופייניות ללופוס, אך האם הן שוללות אותו? (מבחינה מעבדתית). כמו כן, ישנה פריחה קבועה כשלושה חודשים, כאשר רופא העור הוא הראשון שחשד בבעיה אוטואימונית, (אך, למיטב הבנתי הפריחה אינה אופיינית בדווקא ללופוס). כיוון שבתקופה בה נבדקתי אצלו, הרגשתי מעולה ולא הופיעו כל תסמינים נוספים, לא המשכתי אז בברור.רק לאחר כמה שבועות הצטרפו התסמינים האחרים. ושאלה נוספת, אם אפשר, האם הבדיקות שוללות גם מחלות אוטואימניות נוספות? בתודה

בניגוד לבעיות רפואיות אחרות, כמו למשל סכרת או יתר לחץ דם, שהאבחנה יחסית פשוטה ומובהקת, במחלות אוטואימוניות הדברים יותר מורכבים ודינמים. במקרים האלה יש חשיבות לתורשה משפחתית, אנמנזה מדוקדקת, כנ"ל לגבי בדיקה גופנית, וספקטרום רחב של בדיקות עזר (ממעבדה, דרך הדמיות ולעיתים גם ביופסיה). כך שבתשובה קצרה לשאלה שלך- הבדיקות לא שוללות ולא מאמתות, מכיוון שהן רק חלק מהתשובה הסופית.. בהצלחה והרבה בריאות

מנהלי פורום לופוס