אוסטיאופורוזיס בגיל צעיר

דיון מתוך פורום  בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס

22/10/2002 | 05:24 | מאת: אור שמש

שלום רב בשל רקע משפחתי ערכתי בדיקה לצפיפות העצם. למרות גילי הצעיר (31) נמצאה ירידה בצפיפות העצם הן בעצם צוואר הירך והן בעמוד השדרה (בחלק מן החוליות הוגדר אוסטיאופורוזיס בינוני). ערכתי בדיקות הורמונליות ומטבליות מקיפות ותוצאותיהן היו תקינות. הרופא המליץ לי על נטילת סידן באופן מיידי ועל נטילת פוסלאן לאחר הרחבת המשפחה וסיום הנקה. מכיוון שפוסלאן ניתנת בדרך כלל לנשים לאחר גיל הבלות, אני מעוניינת לדעת מהן ההשלכות ותופעות הלוואי האפשריות של נטילת פוסלאן בגיל צעיר. בנוסף, עד כמה הנקה ממושכת עלולה לפגוע בצפיפות העצם? תודה רבה על תשומת הלב

22/10/2002 | 10:04 | מאת: פרופ' איש שלום

לאור שמש שלום רב, תודה על שאלתך החשובה. צפיפות העצם נקבעת בכ-75 % על ידי גורמים תורשתיים ובכ-25 % על ידי גורמים סביבתיים(כגון תזונה, פעילות גופנית , הרגלים- עישון וכד'). כך שקרוב לודאי את באופן תורשתי "זכית" לצפיפות עצם נמוכה יותר. הקריטריונים לאוסטאופורוזיס אשר משמשים אותנו היום אינם ניתנים לשימוש בנשים לפני גיל המעבר (או חידלון הוסת או מנופאוזה, אך בודאי לא גיל הבלות, שהוא מונח פוגע ומשפיל הנובע מהעדר מחשבה תחילה של ממציאיו), יעד הקריטריונים האלה הוא להעריך סיכון לפתח שבר בנשים לאחר גיל המעבר בלבד. בגיל צעיר כשלך הסיכון לשבר זניח גם כאשר צפיפות העצם נמוכה, בגלל גמישותה הגבוהה של העצם בגיל זה המחפה על צפיפות נמוכה. האם אי פעם בחייך סבלת משבר כל שהוא? היות ולא אובחנה אצלך כל הפרעה בחילוף החומרים של העצם אין הצדקה לטיפול תרופתי כגון פוסאלאן. הפוסאלאן הוכח כטיפול יעיל במניעת שברים בנשים לאחר גיל המעבר ואינו מאושר לשימוש לפני גיל הפסקת המחזור, אלא באנשים המטופלים בתכשירים דמויי קורטיזון. לא הוכחה יעלות כל שהיא של טיפול זה בנשים צעירות ובריאות. כדי לתת פוסאלאן לאישה בגילך ובמצבך רופא חייב לקבל אישור מיוחד לשימוש בתרופה מחוץ להתוויות משרד הבריאות לפי טופס 29 ג', אחרת יחשב הדבר לעברה על החוק. כפי שציינתי מעלה אין כל צורך בטיפול זה אצלך לפי הנתינים שמסרת בפניתך. בברכה ד"ר צופיה איש-שלום

22/10/2002 | 12:45 | מאת: אור שמש

ד"ר צופיה איש שלום תודה רבה על תשובתך המפורטת והמחכימה. כמובן, שאין סיכוי שאשתמש בעתיד במונח המבזה (שהומצא מן הסתם על ידי גברים...) גיל הבלות. לשאלתך, לא סבלתי בעבר משברים כלשהם אולם לאור הנטיה המשפחתית (סבתי סבלה מעצם בשבר הירך) הייתי רוצה, כמובן, למזער את הסיכוי לכך. האם נטילת סידן ופעילות גופנית הן הפעולות היחידות אשר יש לנקוט כרגע? דרך אגב, בהתוויות לשימוש בפוסלאן ראיתי כי הוא אכן מתאים לנשים אחרי הפסקת הווסת. האם שימוש בו עבור גברים (בגיל העמידה, מונח מוזר בפני עצמו) אשר להם צפיפות עצם נמוכה אף הוא חורג מן המותר בחוק? שפע תודות אור שמש

מנהל פורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס