בדיקות vertebral imaging

דיון מתוך פורום  בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס

12/05/2015 | 09:48 | מאת: אנה אוצרטיאנסקי

שלום רב, אני רוקחת קלינית בקופת חולים מכבי. עפ"י הנחיות הקליניות של NOF למניעה וטיפול באוסטאופורוזיס יש לבצע vertebral imaging במטופלים הנוטלים תקופה ארוכה גלוקוקורטיקואידים (ובעוד מטופלים בסיכון). רציתי לשאול מה הכוונה ב-Vertebral imaging? איזו בדיקה זו? האם מקובל בארץ? בנוסף רציתי לשאול האם מקובל שימוש ב-FRAX בארץ?(אני מבינה שהכלי לא תוכנן לאוכלסייה בארץ..תהיתי האם בפועל משתמשים כאן ואם כן עפ,י איזו מדינה) תודה רבה מראש על העזרה, אנה תודה רבה מראש, אנה

לאנה שלום רב, א. Vertebral imaging- כל בדיקת הדמיה שמאפשרת אבחנה של שברי דחיסה החוליות, כגון צילומי רנטגן, CT,MRI.כמובן שמשתמשים בבדיקות אלו בארץ,וגם בחולים המטופלים בגלוקוקורטיקואידים. ב. FRAX- הוא כלי אינטרנטי העוזר בהערכת סיכון לשברים אוסטיאופורוטיים במקרים פרטניים, כלומר-ניתן לחשב סיכון אישי של בן אדם מסוים. התוכנה כבר כוללת נתונים ישראליים. בבחירת אוכלוסיה יש למצוא את ישראל תחת כותרת Europe, ולאחר מכך להזין נתונים אישיים לפי סעיפים, לבסוף ללחוץ על מקש calculate (חשב) לקבלת תוצאה. ג. בתוכנה זו יכול להשתמש כל אחד, רופא ופצינט כאחד. היא יכולה לעזור להעריך סיכון אישי לשבר של חולה מסוים, אך תהליך קבלתהחלטה טיפולית רחב יותר, יכולת גורמים נוספים הלא כלולים ב FRAX. בברכה, ד"ר ילנה סיגל

12/05/2015 | 14:14 | מאת: אנה

שלום, ראשית תודה רבה על תשובתך המפורטת לשאלתי הקודמת. אשמח להתייעץ לגבי שאלה נוספת: עפ"י נחיות של NOF משנת 2014, מאבחנים אוסטאופורוזיס ומתחילים טיפול פרמקולוגי בין היתר לאחר שבר ירך או בעמוד שדרה(קליני או אסימפטומטי) אם התרחשו שלא כתוצאה מטרואמה קשה. עפ"י הנחיות הישראליות משנת 2012 ראיתי שכל שבר שהתרחש כתוצאה מחבלה קלה או ללא חבלה מספיק כדי לאבחן אוסטיאופורוזיס ללא תלות בתוצאות בדיקת צפיפות העצם, לאחר שלילת סיבות משניות אחרות לשבר. מה מקובל היום שאכן כל שבר שהתרחש ללא חבלה רצינית הוא אינדיקציה להתחלת טיפול או רק זה שהתרחש בירך או בעמוד שדרה כאשר שברים במקומות אחרים דורשים המשך בירור ע"י צפיפות עצם על מנת לאבחן ולקבוע את דרגת האוסטאופורוזיס? הרבה הרבה תודה, אנה

מנהל פורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס