בדיקות דם ושתן...........

דיון מתוך פורום  בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס

16/11/2023 | 03:32 | מאת: אריק

היי, 1. מכיוון שיש לי תור אצל רופא המשפחה שהוא רופא כללי ואינו מתמחה ספצפית במקרים בתחום האנדוקרינולוגיה אז לפני שאני הולך לרופא מומחה בתחום שאוכל להגיע עליו עם התוצאות , אני אשמח לשמוע את חוות דעתך במקרים בהם יש חשד לבעיות עם הקורטיזול ורוצים לבדוק את תפקוד הקורטיזול בגוף, מהן הבדיקות הראשוניות המומלצות? לפי מה שקראתי במגוון מקומות, נראה שכדאי בתור התחלה לעשות 3 בדיקות: בדיקת דם ACTH (רמת ההורמון האדרנוקורטיקוטרופי) , בדיקת דם של קורטיזול (למרות שיש עליות וירידות במהלך היום) , בדיקת שתן 24 שעות של רמת קורטיזול (OH-CORTICOSTEROID 17). האם אכן לדעתך אלה הבדיקות הראשוניות המומלצות לבדיקת רמת הקורטיזול בגוף כדי לדעת אם בכלל קיימת בעיה עם הקורטיזול או שיש בדיקות אחרות שאת ממליצה במקום/בנוסף? 2. הקורטיזול מופרש בגוף במהלך כל היום אז לגבי בדיקת שתן היא של 24 שעות אז אין בעיה. השאלה היא לגבי בדיקות דם של קורטיזול + ACTH . מה טווח השעות בבוקר בו מומלץ לעשות את הבדיקות האלה או שהשעה של הבדיקות האלה לא משנה אם זה ב8 או ב10? תודה רבה!

שלום רב, 1. הדבר הראשון שאני ממליצ עליו הואהתייעצות עם אנדוקרינולוג. והוא כבר יחליט איזה בדיקות צריך לעשות. לא ניתן להחליט על היקף הבירור דרך הפורום. 2. אם יהי צורך בבדיקת ACTH- היא מתבצעת בבוקר, כמו כל בדיקות דם אחרות. רמת קורטיזול בדם משתנה במהלך היום. בחשד להפרשה עודפת של קורטיזול עושים טסטים מסוימים עם מדידת הקורטיזול בבוקר, אחרי נטילת כדורים מסוימים ערב קודם, ובודקים גם קורטיזול בשעות הערב, אם רופא מחליט לעשות זאת. בברכה, דר ילנה סיגל

מנהל פורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס