הרחבת אגן עלייה שמאל ילד בן 5

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה ילדים

03/02/2018 | 21:00 | מאת: גיא

שלום לך ד"ר קלפר בני בן 5 שנים עשה בדיקת אולטרה סאונד בטן בשל תלונות על כאבי בטן כלליים בעיקר בטן עליונה..בבדיקת us הראשונה אובחן התרחבות קלה של אגן כליה שמאל. לאחר כ3 חודשים עשינו שוב בדיקת us נוספת שנראתה הרחבה של 1.8 . הופננו. לנפרולוג ילדים שהפנה למיפוי כליה. שאלותי ברשותך היא מה הממצא הזה יכול להעיד וגם איך יכול להיות שהיתה התרחבות נוספת לאחר 3 חודשים. מה המקור להתרחבות. הילד לא מתלונן על כאבים באגן כלל וגם לא בגב. וגם בדיקות שתן ותפקוד כליות היו תקינות. האם יש סיבה לדאגה. מה התהליך לאחר מיפוי כליה אשמח להתייחסותך . תודה מראש

ממצא כמתואר יכול להיות על רקע הצרות במוצא השופכן מהכליה ואז מיפוי כליות ידגים זאת וגם את חומרת הממצא מבחינת ההפרעה על הניקוז מהכליה של השתן. או אפשרות אחרת היא רפלוקס וזיקואורטראלי - ז,א חזרה של שתן מכיס השתן לכיוון הכליה ואז זה יכול הלסביר את השינוי במידת ההרחבה בין הבדיקות השונות כי מידת ההרחבה תלויה בכמות השתן שנמצאת באותו זמן בכיס השתן. חשוב המשך ממעקב נפרולוגי והחלטה על יעוץ אורולוגי לפי החלטת הנפרולוג המטפל

20/02/2018 | 22:03 | מאת: גיא

דר שלום ותודה על ההתייחסות. עשינו היום בדיקת us נוספת והנכון היה 1.9 בצד שמאל ו0.9 בימין אחרי שהילד הלך לשרותים נעשה שוב בדיקה ויצא 1.5 מה זה אומר..את חושבת שאין מנוס ממיפוי..?

הרחבת אגן כליה שאת מתארת הינה קרוב לוודאי ממצא מולד ויכול להיות ביטוי של מבנה מולד ותו לו. לכן אינו גורם כל הפרעה תפקודית וגם לא כאבים לילד. לעיתים לא רחוקות המבנה הנתון הזה לא מפריע כלל. לעיתים הסיבה להתרחבות של האגן הינה הצרות מסוימת בחלקו העליון של השופכן- זהו הצינור שמוביל את השתן מהכליה לשלפוחית השתן. זה בדיוק מה שהולכים לבדוק במיפוי כליות- באיזו מידה יש הפרעה בניקוז של הכליה: ז"א ביציאה של השתן מהכליה. אפשרות אחרות שאותה התרחבות אגן הינה ביטוי של חזרת שתן משלפוחית השתן לכיוון הכליה- מה שמכונה בשפה מקצועית רפלוקס (אין שום קשר עם רפלוקס מהקיבה לוושט!).. במידה ולילד לא היו זיהומים בדרכי שתן ואין הפרעות בהטלת שתן אין שום צורך לברר נקודה זו ע"י בדיקות מכוונות. ולבסוף אני משערת שמדאיגה אותך ההתקדמות של ההרחבה בהפרש של 3 חדשים. וגם כאן רוב הסיכויים שלא מדובר בבעיה שמחמירה במהירות אלא קרוב לוודאי השפעה של כמות המים שהילד התבקש או הצליח לשתות טרם הבדיקה. אז תמשיכו למיפוי כליות ותחזרו לנפרולוג בשקט ובשלוה!

מנהל פורום נפרולוגיה ילדים