בדיקת שתן ותרבית שתן

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

02/10/2023 | 00:48 | מאת: נועה

אישה מבוגרת, בעקבות כאב לא ברור באזור יציאת השתן לפני שבוע, לא דווקא בזמן מתן שתן, וללא תסמינים נוספים, בוצעה בדיקות דם ושתן. ספירת דם תקינה. בדיקת שתן כללית - לויקוציטים 500+++ אריתירוציטים - 0.03+ הנפרולוג אמר לא לקחת אנטיביוטיקה לפני תוצאות התרבית. היום הגיעו תוצאות של תרבית שתן. החיידק שנמצא: KLUYVERA CRYOCRESCENS ויש רשימה של סוגי אנטיביוטיקה. כ"כ יש את הנתון הבא: URINE CULTURE COUNT-50E4 CFU/ML מאחר ואין תסמינים מיוחדים מלבד מה שהיה, איך מתייחסים לזה? החיידק הזה הוא ממקור של מערכת השתן או חיצוני מהעור? אין גישה כעת לנפרולוג. הרופא במוקד הטלפוני של קופ"ח אמר לא לטפל אנטיביוטית אם אין תסמינים חד משמעיים (יש השתנה מרובה אבל כזו שכנראה נובעת מהמשתנים שנוטלת. ולכן לפעמים יש טיפה קושי במתן שתן או התרוקנות מלאה של שתן, אבל זה לא משהו לגמרי חדש), על אף התרבית והלויקוציטים המוגברים, מאחר והתפקוד הכלייתי כעת ירוד (בגלל תרופה כלשהי) אז לא כדאי להתעסק עם אנטיביוטיקה אם לא חייבים. יש לציין שלפני כמה חודשים בתרבית שתן החיידק הזה גם היה. ואמרו שלא לטפל כי לא היו תסמינים. האם יכול להיות שהחיידק הזה יושב כבר הרבה זמן ולא נעלם? זה דורש בירור? טיפול? הוא יכול לגרום לנזקים? לחיידק הזה יכול להיות קשר גם לירידה בתפקוד הכלייתי? זה בסדר לא לעשות כלום עם זה? א"כ האם יש מקום לחזור על בדיקת שתן רגילה כדי לראות אם הלויקוציטים ירדו? תודה

אין צורך בנפרולוג להחלטה על מתן טיפול אנטיביוטי בדלקת בדרכי השתן, ורופאי המשפחה בהחלט מיומנים בטיפול זה. בנשים ההמלצה היא לא לטפל אלא אם יש תסמינים ברורים, וזה משום שיש להן נטיה לשאת חיידק גם אם לא גורם למחלה. טיפול מיותר רק יגרום לפיתוח עמידות לאנטיביוטיקות. כן כדאי לבדוק שאין בעיה בריקון השלפוחית, שיכולה להסביר דלקות חוזרות, ושאין יובש נרתיקי.

02/10/2023 | 12:26 | מאת: נועה

שלום כתבת שבנשים ההמלצה היא לא לטפל אם אין תסמינים ברורים ולא מתייחסים לעצם הימצאות החיידק, השאלה אם השילוב של הימאות החיידק ולוקוציטים מרובים בשתן 500+ יש זה משמעות מבחינה טיפולית וחובה לטפל בזה, או שעדיין אם אין תסמינים ברורים אפשר ועדיף שלא לטפל מבלי לחשוב שייגרם נזק לכליות? רופאי משפחה כמובן יודעים לתת אנטיביוטיקה, השאלה אם מההיבט הנפרולוגי מה נכון. בעיה בריקון שלפוחית השתן בודקים באמצעות US פשוט? ויובש נרתיקי זה משהו שמצריך ללכת לרופא נשים לבדיקה? תודה

גם אם יש לויקוציטים אבל אין תסמינים, הנטיה היא לא לטפל. בעיה בהתרוקנות בודקים באמצעות אולטרסאונד - בדיקת השלפוחית לפני ואחרי התרוקנות. יובש נרתיקי אפשר לבדוק אצל רופא נשים או פשוט לנסות טיפול מקומי אמפירי על ידי רופא המשפחה

מנהלי פורום נפרולוגיה