האם הממצאים הללו יכולים להיות קשורים לכליות?

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

20/09/2023 | 21:51 | מאת: רחל

שלום בהמשך לשאלה קודמת, יש פרטים נוספים ואשמח מאוד להתייחסות הרופאה היקרה, בתקווה לבשורות טובות. מבוגרת שלאחרונה החליפה טיפול ממטפורמין פעמיים ביום לג'ארדיאנס 12.5/1000 פעם ביום. בוצעה בדיקת דם לאחר עשרה ימים (בגלל עניין האנמיה), והראה עליה משמעותית בקריאטנין, שהוסבר שכנראה משני להתחלת השימוש בג'ארדיאנס והומלץ על בדיקה חוזרת לאחר שבועיים נוספים (מעבר ל-10 הימים הראשונים) העניין הוא שזה יצא בתזמון שאולי לא ממש מוצלח שבוצעו בדיקות דם המטולוגיות בזמן שיש ירידה בתפקוד כלייתי בגלל הג'ארדיאנס לרמת קריאטנין של 1.9. כאמור אלו התוצאות: עליה משמעותית בקריאטנין (וירידה משמעותית כמובן בGFR), וב-BUN. ספירת דם תקינה מלבד הערכים שקקשורים לאנמיה. המוגלובין 10.3. והמטוקריט 31.5 CRP - תקין LDH - תקין ברזל תקין סידן תקין אשלגן תקין נתרן תקין יש כמה בדיקות שמחוץ לטווח הנורמה: BETA2 MICROGLOBULIN - 7495 (ערך עליון של הנורמה 2640) FREE KAPPA SERUM - 74 (ערך עליון נורמה 19.4) FREE LAMBDA SERUM - 33.32 (ערך עליון נורמה 2.3). KAPPA/LAMBDA RATIO SERUM - 2.27 ערך עליון נורמה 1.65) ALBUMIN PEP(%) - תקין ALPHA1 PEP(%) - תקין ALPHA2 PEP(%) - תקין BETA1 PEP(%) - תקין BETA2 PEP(%) - תקין GAMA PEP(%) - תקין PEP-PROT ELECTROPH.URINE עדיין בעבודה. כאמור יש עדיין בדיקה שבעבודה. ובכל מקרה התורים להמטולוג או נפרולוג לא זמינים כ"כ. האם אפשר ללמוד משהו מהתוצאות האם מדובר בעניין המטולוגי או שמדובר על בדיקות שיכולות להיות קשורות אך ורק למצב הכלייתי, ובדגש על ההחרפה הזמנית בעקבות התחלת השימוש בג'ארדיאנס? ולגבי המצב הכלייתי אין להתרגש כלל מבדיקת דם שנעשתה לאחר 10 ימים? או שיכול להיות שיש אנשים שלהם ג'ארדיאנס לא טוב? ולחכות שבועיים זה בסדר לכתחילה לאחר עליה מ1.4 ל- 1.9 תוך עשרה ימים מתחילת הטיפול בגארדיאנס? תודה

הפורום לא מחליף הערכת רופא מקיפה ובטח שלא יכול לתת מענה מפורט כרשום בשאלה. לכן רק אומר שגרדיאנס אכן יכול לגרום לעלית קראטינין בתחילת טיפול שפעמים רבות מתמתנת או חוזרת לערכי הבסיס. עם זאת, יש אנשים שהתרופה גורמת אצלם לעליה משמעותית בקראטינין ובהם יש בהחלט מקום לשקול את הפסקת התרופה

מנהלי פורום נפרולוגיה