עליה בקריאטנין בגלל התרופה?

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

13/09/2023 | 22:24 | מאת: רחל

שלום ברקע סכרת ויתר לח"ד ותפקודי כליה 1.4 קריאטנין. טופלה עד לאחרונה במטפורמין 850 פעמיים ביום. לפני 10 ימים שונה הטיפול לג'ארדיאנס דואו. בגלל אנמיה (לא חדשה) נשלחה גם לייעוץ המטולוגי. ההמטולוג הפנה לבדיקות מעבדה, חלק מהתוצאות מוכנות. הקריאטנין עליה בצורה משמעותית מהבדיקה הקודמת (שבוצעה לפני 10 ימים לפני התחלת הטיפול בג'ארדיאנס), כעת קריאטנין 1.9. זה בגלל הג'ארדיאנס? זה הפיך? והאם ממשיכים בטיפול הזה גם אם הקריאטנין עלה? רוב הבדיקות ההמטולוגיות עדיין בעבודה. אך ממה שכן מוכן יש תוצאה אחת חריגה משמעותית. BETA2 MICROGLOBULIN -7450 (כשהערך העליון של הנורמה זה 2640) ספירת דם תקינה מלבד המוגלובין 10.8. קראתי שזה יכול להיות קשר גם למחלות בכליות, האם מספרים כאלו גבוהים יכולים להיות קשורים לעליה בקריאטנין והשימוש בג'ארדיאנס? כרגע כנראה גם בעייתי בכלל המטפורמין בגלל ה-GFR 24 תודה

התחלת טיפול בגרדיאנס אכן יכולה להיות מלווה בעליית קראטינין, שבהמשך מתמתנת, ולכן ההמלצה היא לבדוק קראטינין כעבור 4-6 שבועות מהתחלת טיפול ולא לפני. לתרופה יש יתרונות רבים הן מבחינת שימור תפקוד כלייתי לאורך זמן, והן במניעת מחלות קרדיווסקולריות והפחתת תמותה, ומכאן חשיבותה. לכן ממליצה להתאפק ולחזור על הבדיקה עוד כשבועיים. אם הקראטינין ימשיך לעלות כנראה שלא יהיה מנוס אלא להפסיק את התרופה. צריך לשים לב להמנע ממצבי התייבשות, לעיתים להפחית או להפסיק תרופות משתנות כאשר מתחילים גרדיאנס. המטפורמין אכן בעיתי בתפקוד כלייתי זה עקב חשש מתופעות לוואי קשות ועל כן יש להפסיקו. בתא 2 מיקרוגלובולין עולה במצבי דלקת אך גם במחלות המטולוגיות שונות ולכן יש לראות את התמונה המלאה טרם הסקת מסקנות.

מנהלי פורום נפרולוגיה