קפיצה בקריאטנין וחומצה אורית

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

30/08/2023 | 17:31 | מאת: בן

שלום דוקטור, אני בן 42. לפני כשנתיים הופנתי אל נפרולוג כדי ״לעשות סדר״ בלחץ הדם שלי, מאחר והוא לא היה מאוזן במהלך היום (אך מאוזן בלילות). עד אז לקחתי תחילה (דרך רופאת המשפחה) אוקסר לתקופה מסויימת שהוחלף לנורמולול (עקב תופעת לוואי של שיעול יבש) - אותו לקחתי למשך מספר שנים. הנפרולוג שינה את התרופה לvalsartan, תחילה 80 מ״ג ולאחר מכן 120 מ״ג ביום. לחץ הדם התאזן (בבדיקות אקראיות שאני מבצע במהלך היום - כ 112 על 74 בממוצע, ונדיר שחורג מ 120/80). בזמנו (לפני שנתיים), קריאטנין 1.18, וחומצה אורית 7.3. הנפרולוג אמר שהוא לא מתרגש מזה שכן אני ״עם מסת שריר גדולה מהממוצע״ (גובה 187 ושוקל כ100 ק״ג). לפני כשבוע ערכתי בדיקות דם נוספות לאחר שעברו שנתיים. הקריאטנין קפץ ל 1.35, וחומצה אורית ל 7.9, שאר המדדים תקינים וללא שינוי משמעותי מהבדיקות הקודמות (אוריאה, פוטסיום, פוספט, קלציום, פרוטאין כללי, אשלגן - כולם תקינים). A1C גם תקין - 4.8% וגם גלוקוז בצום (90). שתן - ביוכימיה תקינה (שלילי למיקרואלבומין, 130 מג/דל של קריאטנין). שתן כללי - תקין. על כן, רופאת המשפחה חושדת שהקפיצה בקריאטנין הינה תופעת לוואי של הvalsartan, ולכן אמרה לי להפסיק איתו ולקחת אמלודיפין, ולחזור על הבדיקות בעוד חודש. לאחר המפגש עם הרופאה נזכרתי שלמרות שהייתי בצום של 12 שעות לפני בדיקות הדם והשתן כנדרש (עקב פאנל ליפידים וגלוקוז), כ - 36 שעות לפני הבדיקה הייתי באירוע ובו אכלתי כמות חריגה של בשר בקר (כ 700 גרם של בשר בקר מבושל - סטייקים). רציתי דעת האם אכילה של כמות כה גדולה של בשר אדום בטווח כזה מהבדיקה יכולה להיות סיבה נוספת היכולה להסביר את הקפיצה בקריאטנין ובחומצה האורית? תודה מראש.

בהחלט. כמות חריגה כל כך של בשר יכולה להשפיע על הבדיקות. כדאי לחזור עליהן וגם להמנע מאכילה כל כך מוגזמת של בשר. עומס החלבון לא בריא לגוף, מה גם שבבשר יש הרבה מאוד נתרן ועליך לשמור על הגבלת נתרן לצורך איזון לחץ הדם. אם לחץ הדם מאוזן, לא חייבים להפסיק ולסרטן בגלל העליה המתוארת בקראטינין גם אם היא אמיתית, אלא רק לעקוב.

מנהלי פורום נפרולוגיה