ארוע חולף של דם בשתן לאחר אימון גופני

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

12/02/2023 | 21:43 | מאת: שי

לדר שלום בן 51, בריא. מעולם לא עשנתי וללא הסטוריה של סרטן במשפחה. מתאמן בחדר כושם כמה פעמים בשבוע. לפני 9 ימים, לאחר אימון כושר משולב שכלל משקולות, אליפטיקל, שחייה, וגם מכשיר ויברציות גוף, כחצי שעה לאחר האימון (צעדתי הבייתה ברגל כ 30 דקות), מיד במתן שתן ראשון לאחר האימון, הבחנתי בצבע שתם מאד חריג אך לא עלה בדעתי לרגע כי מדובר בדם, כי השתן נראה כמו חום כהה כמו תא חזק. בגלל ששבוע קודם התחלתי ליטול מטימזול בשל ייתר פעילות בלותת התריס (קשר טוקסי), הנחתי כי מדובר בעליה בבילירובין בשתן, אבל במרפאת חירום, בבדיקת שתן דיפסטיק, ראו עליה משמעותית בכדוריות דם אדומות (378), לצד עליה מאד קלה בחלבונים בשתן. בדיקות הדם היו תקינות (ספירה וכימיה). אבל כדוריות דם לבנות עלו קרוב מאד לגבול העליון אך לא חרדו ממנו (במקרה ביצעתי בדיקות דם יומיים קודם וה WBC היה על 5 ולאחר ארוע הדימום עלה ל 9.8). גם הקריטאנין וה UREA בדם עלו בהשוואה לבדיקות קודמות אבל נמצאים בנורמה. גם לאחר שתיה מרובה באותו היום עד שהשתן הפך לשקוף, לאחר הפסקת השתיה, צבע השתן שוב חזר לחום\בורדו במקום לצהוב. אבל כעבור כ 7 שעות, הוא חזר לצבע רגיל. יום למחרת הארוע, בדיקת סטיק הראה כ 200 תאי דם ליחידת שדה כוח. ובדיקת מבעבדה לאחר 9 ימים, הראתה עדיין המצאות של RBC כך בכמות גבולית של 0.03 מ"ג לדציליטר שהם שווי ערך ל כ 2 תאי דם ליחדת שדה כוח על פי מחשבון שמצאתי ברשת. כמו כן, בדיקת השתן האחרונה הראתה חריגה קלה מאד בחלבון של 10 מ"ג לדציליטר, וגם חריגה ב urobilinogen בערך של 2 מ"ג לדציליטר. אני ממתין לתור ל MRU (כתחליף ל CTU מחשש להחריף את הקשר הטוקסי בבלותת המגן), ובנתיים רופא המשפחה הציע חזרה על בדיקות שתן כללית אחת לשבוע עד לביצוע ה MRU שנקבע רק לאפריל. הוא אמר שאם מגמת הירידה נמשכת, אז אין סיבה לדאגה. השאלה שלי. עד כמה המטוריה גלויה לאחר מאמץ נפוצה? האם צבע שתן חום כהה להבדיל מוורוד\אדום והעובדה שהצבע אחיד שהופיע במתן שתן ראשון לאחר אימון ומיד בהתחלה, לצד חריגה קלה בחלבון ו urobilinogen, מרמז שהדימום שהיה הוא מהכליות ולא מדרכי השתן התחתונות? ייתכן כמובן שבגלל שחלפה חצי שעה מהאימון האיטנסיבי למתן שתן, הדם התחמצן ולכן הצבע החום? האם יש צורך בבדיקות נוספות לפני ה MRU? ושאלה אחרונה, האם המתנה של כמעט חודשיים ל MRU היא סבירה בהתחשב בנסיבות הנ"ל? רופא המשפחה נשמע אופטימי כי לדעתו סביר יותר שמדובר בארוע חולף של דימום עקב מאמץ או זעזוע שמקורו כנראה מדרכי השתן העליונות. אמר שרק לאחר שיהיו לפחות 3 בדיקות שתן ובדיקת MRU, הוא יפנה לאורולוג. הציע לי להמנע ממאמץ ולשתות הרבה מים עד סיום הבירור. אשמח לשמוע את היתחסותך בתקווה להקטין את החרדות, כי אני דיי חושש (אין ולא היה כאב נלווה לדימום אגב). תודה רבה.

השאלה ארוכה מאוד אבל אם אתמצת אותה, שאלת עד כמה רואים דם גלוי בשתן אחרי פעילות גופנית מאומצת -ֶאלה דברים שאנחנו רואים לפעמים. לא תמיד מדובר בדם ממש אלא לעיתים זהו פירוק שריר שיכול להראות דומה. בדיקת mru כעבור חודשיים זה זהיר בהחלט ואין צורך להכנס לחרדה

מנהלי פורום נפרולוגיה