תפקוד כלייתי וסכרת. האם הטיפול סביר?

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

21/01/2023 | 22:01 | מאת: רבקה

שלום בגלל תפקוד כלייתי ירוד בבדיקות דם, קריאטנין מעל הנורמה, BUN גם מעל הנורמה, GFR נמוך, רופאת משפחה הפנתה לנפרולוג. מקבלת תרופות ליתר לח"ד וכן גלוקופאז לסכרת. רמת סוכר בצום בקופת חולים - 160 והמוגלובין מסוכרר- 6.10 האם הבדיקה של המוגלובין מסוכרר אמינה כשיש בעיה בתפקוד הכלייתי? לגבי הטיפול בסכרת אמר להמשיך על הגלוקופז', ואמר שלדעתו אין מקום כעת למעכבי SGLT2. ולגבי התפקוד הכלייתי - כתב שמדובר על PRERENAL AZOTEMIA על רקע משתן ואין לו משמעות. מה זה אומר? האם יכול להיות שקריאטנין יהיה 1.2-1.4 וGFR נמוך וזה לא באמת מעיד על בעיה כליה אלא כפי שהוא כתב שאין לזה משמעות? האם רמת סוכר בצום בבוקר של 160 יכולה להיחשב למצב תקין ואינה מצריכה שינוי תרופתי? ולמה בעצם לא להחליף למעכבי SGLT2 , תרופה שגם שומרת על הכליות? האם לדעתך התשובות מספקות והגיוניות או שיש מקום לחוות דעת נוספת? תודה רבה

אתיחס באופן כללי. Sglt2i היא קבוצת תרופות שלאורך זמן מגינות על הכליה ומעקבות קצב התדרדרות של התפקוד הכלייתי. כשהן נרשמות על ידי נפרולוג מטרתן היא לא לאזן סוכרת (את זה אנו משאירים לרופאי הסוכרת) אלא להגן על הכליה. רק באי ספיקת כליות מאד מתקדמת, כשחיי הכדוריות האדומות מתקצר, אז רמות המוגלובין a1c אמין פחות בשקוף איזון הסוכרת. ערך של 6.1 הוא בהחלט משביע רצון.

23/01/2023 | 13:41 | מאת: רבקה

תודה קודם כל כתבת שיכול להיות שיש מצבים בהם A1C אינו אמין. יש בעיה עם הכדוריות אדומות שהן נמוכות, למשל המוגלובין 10.5 וכאמור תפקוד כליות שנראה כמו ירוד, GFR בין 37-46 האם לאור רמות ההמוגלובין וה-GFR האלו יכול להיות שבדיקת A1C אינה משקפת אובייקטיבית את המצב או שברמות הללו עדיין כן? והשאלה הכי חשובה שלשמה פניתי היא העניין הנפרולוגי, ברשותך אצטט ולגבי התפקוד הכלייתי - כתב שמדובר על PRERENAL AZOTEMIA על רקע משתן ואין לו משמעות. (אין לי מושג על סמך מה הקביעה הזו של הרופא) מה זה אומר שאין לזה משמעות?? האם יכול להיות שקריאטנין יהיה 1.2-1.4 וGFR נמוך וזה לא באמת מעיד על בעיה כליה ובעצם המצב תקין והבעיה היא רק במספרים במעבדה? תודה

רק באי ספיקת כליות יותר מתקדמת ההמוגלובין a1c הוא פחות אמין. אני לא יכולה לפרשן את הרופא שבדק אותך. מציעה לחזור לביקורת ולשאול אותו

מנהלי פורום נפרולוגיה