איסוף שתן לבירור אבנים

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

21/12/2022 | 15:42 | מאת: טלי

שלום ברקע לפני כשנה פלוס אבנים שהוצאו באמצעות ריסוק לייזר. האבן עצמה נשלחה לבדיקה ויצא חומצה אורית. איסוף שתן: ציטראט - ממש ממש נמוך אוקסלאט - בטווח התחתן של הנורמה סידן - נמוך מתחת לנורמה קריאטנין - בטווח התחתון של הנורמה זרחן - נמוך מתחת לנורמה נתרן - בנורמה אשלגן - בנורמה מגנזיום - נמוך ציטראט ממש נמוך מחייב טיפול גם בלי קשר לאבנים או רק בגלל החשש מאבנים? והאם לסידן נמוך ומגנזיום נמוך יש משמעות גם בלי קשר לאבנים? כאמור האבן עצמה היתה של חומצה אורית, אך בבדיקות דם לפעמים זה קצת מוגבר ולפעמים זה תקין. בגלל הציטראט הנמוך הרופא המליץ על אלקוסלב 2 כדורים ליום. ברקע יש יתר לח"ד וסכרת, ומטופלת בכמה תרופות. קריאטנין גבולי או קצת מעל הנורמה. בעבר גם נוספה אלדקטון שהופסק בגלל אשלגן גבוה. אני רואה שברכיבים של התרופה יש גם נתרן וגם אשלגן. נתרן לא בעייתי עבור מי שסובל מיתר לח"ד? ואשלגן גם מעלה קצת חשש מרמות אשלגן גבוהות בדם, זה לא בעייתי? לא נאמר לעשות מעקב עם התרופה. תודה

אבני חומצה אורית נוצרים כשהשתן חומצי מרוכז עם הרבה חומצה אורית. לכן חשוב לדאוג לשתן מדולל (שתיה מרובה של מים לאורך היממה עם לפחות 2 ליטר שתן ליום), הבססת השתן. ציטראט נמוך בשתן הוא לא גורם סיכון לאבני חומצה אורית אלא דווקא אבני קלציום. אני מניחה שההמלצה על אלקסולב נועדה על מנת לאפשר הבססת שתן ולא על מנת לטפל בציטראט בפני עצמו. המטרה היא לדאוג לpH בשתן של 6.5-7. כשנתרן מוצמד לציטראט הוא תורם פחות לעליית לחץ דם מאשר כשהוא מוצמד לכלור (מלח שולחן), אך יש בשוק תוספים שהם מכילים רק ציטראט כמו קי-ציטק, אורוציטק. כמובן שאם יש נטיה להיפרקלמיה גם זה עלול להיות בעייתי וחייבים לבצע מעקב אחר רמות האשלגן. מומלץ מעבר לתזונה שמכילה פחות בשר (תורם לחומציות) ולא עתירת חלבון, דלת חומצה אורית. איזון סוכרת, ירידה במשקל גם יכולים לסייע כאמצעים לא תרופתיים. לעיתים נותנים תרופות להוריד את יצור החומצה האורית. לדיון עם רוםא מטפל.

מנהלי פורום נפרולוגיה