הפרשים שגדלים עם השנים בין סיסטולי לדיאסטולי

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

03/10/2022 | 14:20 | מאת: אבינועם

שלום . זו למעשה שאלה ששאלתי בהמון פורומים משך יותר מ 10 שנים ומעולם לא קבלתי תשובה ברורה ומשמעותית שתבהיר בפשטות את מה שאני מבקש לדעת . אנסה שוב , ואודה מאד אם תהיה התיחסות ספציפית לשאלה שהיא גם עקרונית וכללית. אני בן 60 לוקח נורבסק לל"ד יותר מ 15 שנה. "הבעיה" שאני מבקש להבין , מה המשמעות של "מרחק" שהולך וגדל אצלי בין הסיסטולי לדיאסטולי . ממוצע ל"ד היום אצלי הוא סביב 155/60. לכאורה הערך הגבוה מראה על ל"ד גבוה אבל הערך הנמוך לא מראה על ל"ד בכלל. (לעיתים יש לי גם ערכים 170/50) . מה משמעות הפער הזה שעם השנים גדל אצלי והערך הנמוך יורד עם השנים ? מה מייצג כל אחד מהערכים בניפרד והאם מצב זה נחשב לל"ד גבוה או נמוך ? מודה לתשובתכם המלומדת חג שמח וחתיה טובה אבינועם

לחץ הדם הסיסטולי מבטא את לחץ הדם בעורקים בזמן התכווצות הלב, והדיאסטולי בזמן הרפיה. עם העליה בגיל יש מצב של ״יתר לחץ דם סיסטולי בדיד״ בו הלחץ הסיסטולי מוגבר אבל הדיאסטולי תקין ואפילו נמוך. זה נובע בין היתר משינויים בכלי הדם שהופכים להיות נוקשים יותר ופחות אלסטיים. למרות הדיאסטולי הנמוך, הרי שלחץ הדם הסיסטולי הגבוה מהווה גורם סיכון למחלות לב וכלי דם ולכן דורש טיפול. אלא שהטיפול במצב הזה לעיתים מוגבל בשל החשש להוריד במידה מוגזמת את לחץ הדם הדיאסטולי (אספקת הדם ללב עצמו מתרחשת בעת הדיאסטולה, הרפיית הלב).

מנהלי פורום נפרולוגיה