סיבות לאבנים בכליות ודרכי שתן

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

22/08/2021 | 22:19 | מאת: ענת

שלום 1. האם יש קשר בין תוספי מזון ליצירת אבנים בכליות ודרכי שתן? למשל תוספי מגנזיום, ויטמין C ועוד? 2. אם רמות ויטמין D בדם הם בטווח הנורמה אז בוודאות אין קשר בין האבנים לנטילת התוסף? 3. קראתי שעל אף שיש החושבים שיש קשר בין המים והאבנית לבין אבנים בכליות, אין קשר בין הדברים. על מה זה מבוסס? למה בעצם מים עם אבנית אינם מזיקים ו/או תורמים ליצירת אבנים? 4. האם יש תרופות (ליתר לח"ד, סוכרת) שעלולות לגרום לאבנים בכליות? תודה

1. תוספי ויטמין סי עודפים הופכים לאוקסאלאט ולכן מעלים את הסיכון לאבני קלציום אוקסאלאט. מגנזיום דווקא לא. תוספי קלציום ראי 3. 2. סביר להניח שאין קשר. 3. הקשר בין צריכת קלציום דרך מזון, מים לאבנים הוא מורכב. מרבית אבני הכליה מכילות קלציום ולמרות זאת אין המלצה על דיאטה דלת קלציום. לא כל הקלציום הנמצא במזון או בשתיה נספג. יש חשיבות לקלציום בתזונה למנוע אוסטאופורוזיס. לכן דווקא כשרוצים להפחית הפרשת קלציום בשתן מבקשים לשמור על דיאטה דלת מלח (כי נתרן מופרש עם קלציום בשתן) ולא ההפך. בנוגע לתוספי קלציום -יש המלצה לצרוך את כמות הקלציום היומית בדיאטה=תזונה ולא על ידי תוספים=כדורים. 4. אין תרופה שממש אשמה באבני כליה. פוסיד מעלה הפרשת קלציום בשתן, טיאזיד מעלה ספיגה של קלציום בשתן.

מנהלי פורום נפרולוגיה