האם חלב סויה מסרטן?
דיון מתוך פורום גיל המעבר וטיפול הורמונלי חילופי
לאחרונה שמעתי כי הופיע מאמר באנגלית הטוען כי חלב סויה עלול לגרום לבעיות בבלוטת התריס ואף לסרטן, האם יש אמת בשמועה זו?
הי אורליאן, מעט עובדות על סויה: כעיקרון פולי סויה ומוצרי סויה הם מקור עשיר וטוב לחלבונים מן הצומח. הם מכילים פיטואסטרוגנים מסוג ISOFLAVONES. מחקרים מצביעים על מוצרי סויה והפיטואסטרוגנים שהם מכילים כמועילים, מונעים ואפילו תרפיותים בסרטנים, בעיקר כאלה הקשורים לרמות הורמונליות גבוהות (שד, ערמונית). ואכן גברים ונשים בארצות המזרח הרחוק כמו יפן למשל חולים פחות בסוגים אלה של סרטנים. אולם לסויה ולמוצרי סויה יש גם צד "אפל" והרבה פחות בריא. 1. כמעט בלי יוצא מן הכלל (למעט פולי סויה שהם אורגניים) פולי הסויה הם GMO GENETICALLY MODIFIED ובעברית פשוטה עברו הנדסה גנטית. 2. סויה ומוצריה מכילה חומצה פיטית - PHYTIC ACID זוהי חומצה המכילה רעלנים. חומצה זו לא מתכלה בתהליכי היצור והמיצוי של מוצרי הסויה, כולל טמפרטורות גבוהות. הדרך היחידה להיפטר ממנה זה באמצעות התססה - FERMENTATION. מה עושה חומצה פיטית: - היא חוסמת את הספיגה של מינרלים חשובים בגוף. - גורמת ל - AGGLUTINATION - הדבקות של כדוריות הדם האדומות. מחקרים בשנים האחרונות מצביעים אכן על בעיות בריאות שנוצרות כתוצאה מצריכה גדולה של מוצרי סויה. מחקר ארוך טווח - LONGITUDONAL שנערך בקליפורניה עם קבוצה מאוד גדולה של משתתפים ממוצא מזרח רחוק, מצביע בממצאיו על קשר בין צריכת סויה בגיל העמידה ותופעות דמנציאטיביות בזקנה (כולל אלצהיימר). שם החוקר הראשי הוא WHITE. וכן יש מחקרים נוספים המצביעים גם על השפעות שליליות על בלוטת התריס ועוד. חשוב לזכור כי במזרח הרחוק, עם זה שאמנם בסה"כ הצריכה של מוצרי סויה שם גדולה מבמערב, עדיין הם משצמשים בסויה להשלמת תזונה שעשירה בחלבונים אחרים ולא כתחליף מוחלט כפי שאנשים מערביים מסוימים עושים. מוצרי סויה שעברו ביצורם תהליך התססה כמו: טמפה, מיסו, רוטב סויה, NATTO, ומוצרים נוספים העשוים מחלב או טופו שעברו התססה הם כולם בריאים מזינים ולטעמי גם בטוחים. את אלה שלא עברו התססה הייתי ממעט לאכול, ובמקום ניתן להשלים את הפיטואסטרוגנים משמן פשתן וגרגרי פשתן שהם פיטואסטרוגנים ממקור ליגנן- LIGNAN. כדאי לצרוך אותם ביחד עם חלבונים עתירי גופרית כמו יוגורט או גבינת קוטג' אורגנית, לפי שיטתה של FRAU DR. JOHANNA BUDWIG הידועה. מאוד מאוד בריא ומומלץ למניעה וגם לריפוי של חולאים שונים. בתקווה שעזרתי
אורליאן שלום ותודה על שאלתך. ראשית, תודה על התשובה הממצה שניתנה ע"י Gubi אם כי אני מודה שאיני מכיר את כל המחקרים שהוא/היא כתבו עליהם. בעיקרון, כל חומר מועיל עלול להזיק בכמויות מוגזמות. גם מאמר יחידי שסורסם אינו משנה בד"כ את ההתיחסות לחומר זה או אחר והרושם הינו עדיין שחלב סויה הינו בטוח. ישנם אכן פיקפוקים לאחרונה ביעילות הסויה ובטיחותה, אך לא הייתי משנה הרגלי תזונה בעטיים. רפואה שלמה דר' זלוצובר
http://www.soyonlineservice.co.nz/soytox.htm http://www.westonaprice.org/soy/soy_alert.html http://www.ncbi.nlm.nih.gov/htbin-post/Entrez/query?uid=9464451&form=6&db=m& Dopt=b http://www.soyonlineservice.co.nz/herald.htm /http://thyroid.about.com/cs/soysdownsides