לויואל-עבור ד"ר זולוצובר

דיון מתוך פורום  גיל המעבר וטיפול הורמונלי חילופי

09/02/2003 | 13:05 | מאת: טליה

שלום ד"ר נכבד תודה על תגובתך בנוגע לליויאל -אך ברצוני להסב את תשומת לבך למה שניכתב בכתבה שהתפרסמה ב" זמנים מודרניים" " לדברי ד"ר פרנקל ממחלקת נשים ב"שיבא" הליויאל פחות מסוכן מתחליפים אחרחים היות והוא אינו מעלה את הסיכון למחלות לב ואינו מגרה את רירית הרחם ולכן לא גורם לעיבוייה.כמו כן הוא מזרז מוות של תאים סרטניים בשד ואינו מגרה התרבות של תאים..." הייתי שמחה לקבל התייחסותחה לכתוב בהקשר לשד. תודה טליה

10/02/2003 | 22:45 | מאת: ד"ר משה זלוצובר

טליה שלום ותודה על שאלתך. לגבי הסיכון למחלות לב, איני משוכנע שידידי דר' פרנקל הובן או צוטט במדויק. חשוב לזכור שהמחקר שהופסק הינו לגבי שילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון. הזרוע של אסטרוגן בלבד נמשכת וכך שמוקדם עדיין לסתום לחלוטין את הגולל על כל הטיפול ההורמונלי החילופי כמעלה סיכון למחלות לב, ישנם עדיים לא מעט מחקרים שמראים את ההיפך. לגבי ליויאל אין שום עדויות משכנעות שהוא משפר או מחמיר מחלות לב כי אין מחקרים בנושא ולא כי ישנם מחקרים מרגיעים! לגבי רירית הרחם, גם כאן המחקרים מועטים ולא חד משמעיים ולמעשה רק בדצמבר 2002 הסתיים גיוס חולות למחקר מקיף בנושא, שתוצאותין יפורסמו תוך מספר שנים. הטיפול ההורמונלי המשולב בטוח מאד לרירית הרחם ואין שום בעיה עמו התחום זה. אף לגבי סרטן שד המחקרים רחוקים מלהיות חד משמעיים. ישנם גם מחקרים שמראים בדיוק את ההיפך! לסיכום, ליויאל הינה טיפול הורמונלי נוסף עם יתרונות יחודיים בנושא ליבידו (חשק מיני) ומוסיף נדבך חשוב נוסף במגוון הטיפולים ההורמונליים החילופיים שניתן להציע לנשים בגיל מעבר הסובלות מתסמינים אופיניים כגון גלי חום, נדודי שינה, יובש בנרתיק וירידה בחשק המיני. רפואה שלמה דר' זלוצובר

מנהל פורום גיל המעבר וטיפול הורמונלי חילופי