ספיגת עצם במסעף השורשים

דיון מתוך פורום  שיקום הפה - פרוסתודונטיה

08/11/2016 | 22:38 | מאת: צבי

שלום מה זה ספיגת עצם במסעף השורשים? אובחן על פי צילום של השן בביקורת לאחרונה (אין כאבים, והרופאה אמרה שאולי יש שם סדק בין השורשים) מדובר על שן שעברה טיפול שורש לפני כארבע חודשים + מבנה סיבים, עדיין עם כתר זמני. לאור הממצא הוחלט שלא לבצע (לא להשקיע) כתר קבוע ולהמתין עוד כמה חודשים לראות את מצב השן. מה זה הספיגה? מה משמעותה? איך זה נהיה? זה כשל של הטיפול שורש? זה יכול לקרות כתוצאה ממצב החניכיים כתוצאה מכך שאין כתר קבוע? מה הפרוגנוזה של השן? והאם יש סיכוי בכלל שיהיה שיפור ושזה מצב הפיך? תודה

שלום, לשיניים טוחנות יש כמה שורשים. השורשים האלה מתפצלים בנקודה מסויימת בשן, והאזור הזה נקרא "מסעף השורשים". במקרה של סדק בשן, כמו גם במקרים של מחלות חניכיים מסויימות, העצם הממלאת את אזור מסעף השורשים נספגת ונעלמת. כאשר הנזק חמור מספיק (ספיגה של מעל 30% מהעצם שהיתה במקום), ניתן לראות את הבעיה בצילום. העובדה שלא חשת בכאבים אינה משמעותית, משום שקיימים מצבים רבים בגוף (כמו יתר לחץ דם, סוכרת ומחלות אחרות) שאינן גורמות לכאב עד לשלב מתקדם מאד. כך גם בשיניים. העובדה שאין כאבים אינה מצביעה על כך שאין בעיה. בקשר לשאלה מה האם טיפול קודם גרם לבעיה - קשה לדעת בלי צילום של לפני ואחרי הטיפול, אבל מקרים כאלה נדירים מאד. יותר סביר שגורמים אנטומיים וגורמים הקשורים לכוחות המופעלים על השן גרמו לבעיה. בהתייחס לפרוגנוזה ולטיפול - בלי לבדוק את השן, בלי לאבחן את הגורם לספיגת העצם ובלי לראות עד כמה ספיגת העצם חמורה די קשה להעריך את הפרוגנוזה של השן. אני ממליץ לפנות למומחה/ית לשיקום הפה או למחלות חניכיים, עם צילומים עדכניים וישנים יותר, כדי לבצע בדיקה והערכת מצב המסתמכת על נתוני השן. תוצאות הבדיקה תוכל לתת לך תשובה טובה יותר בהקשר לפרוגנוזה של השן.

מנהל פורום שיקום הפה - פרוסתודונטיה