מבקשת הבהרה לגבי בדיקת QEEG

דיון מתוך פורום  טיפול ב-ADHD, שינה, מיגרנות וחרדה בעזרת נוירופידבק

27/08/2011 | 19:13 | מאת: ויקטוריה

שלום, דר תודר.בפורום של "תפוז" לבעיות קשב וריכוז פניתי לנוירולוג יזוע בנושא הבהרה בין הבדיקת EEG ו-QEEG .זאת התשובה של נוירולוג איתי ברגר לשאלתי לגבי הבדיקת QEEG. "בדיקת QEEG היא סוג של "מיפוי". ה Q משמעותו כמותי ומקבלים בעצם עיבוד של הפעילות החשמלית המוחית באופן כמותי. יש המשתמשים בבדיקה זו כסוג של מיפוי אחרי חבלות ראש, בעת שיש גידולים וכד'. אבל יעילותה בהקשר של הפרעת קשב לא הוכחה מדעית וכלל אינה ידועה. לכן, בדיקה זו אינה מומלצת על ידי האיגודים המקצועיים כבדיקה שגרתית באבחון הפרעות קשב ו/או ליקויי למידה. משתמשים בה בעיקר אלו המשתמשים בביופידבק כדרך טיפול בהפרעת קשב. בשני מאמרים גדולים יחסית שנערכו בשנים האחרונות (2006-2007) על ידי האיגוד האמריקאי לנוירופיזיולוגיה קלינית דווח כי הרגישות והסגוליות של QEEG באבחון הפרעת קשב נמוך מ 50% במחקר אחד ועומד על כ 36% במחקר השני. זאת אומרת שיש לך סיכוי טוב יותר לנחש האם לילד העומד בפניך יש הפרעת קשב בעזרת זריקת מטבע ("עץ או פלי") מאשר בעזרת השימוש ב QEEG. אין לי כל מידע לגבי השתתפות הקופות במימון או איפה ניתן לבצע את הבדיקה. בברכה, ד"ר ברגר " האם אתה יכול להפנות אותי למאמרים שהוכיחו יעילותה של בדיקת QEEG? בכבוד רב ותודה מראש.

ויקטוריה שלום שאלה שתשובה מלאה תדרוש דפים רבים. אנסה לתמצת: 1. אכן בדיקת ה QEEG מכמתת את בדיקת ה EEG שנמצאת בשימוש סטנדרטי ברפואה. 2. אכן היה מאמר בשנת 2007 שמצא רגישות וסגוליות נמוכה של האיבחון. מאמר זה כלל 183 נבדקים. להלן הקישור למאמר: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17938604 3. עם זאת יש מאמרים רבים אחרים שמדווחים על מספרים הרבה יותר גבוהים. למשל המאמר שהקישור שלו נמצא למטה מסכם מאמרים רבים בתחום. הוא פורסם באותו עיתון ועל ידי אותו איגוד כמו המאמר הקודם ובו נכללו 1498 ילדים !http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17016156 4. במאמר זה הסגוליות והרגישות היו בסביבות 90%. לאור הכמות שהיא הרבה יותר גדולה ממצאי מאמר זה חזקים יותר. 5. לבדיקת המקובלת כיום באיבחון של הפרעת ריכוז וקשב (CPT או TOVA ) יש רגישות וסגוליות שנעות סביב 60-70% בלבד. כך שהמספרים המקובלים בתחום ה QEEG עולים עליהם באופן ברור. 6. שני המאמרים שציטטתי בדקו מדד אחד פשוט של הפרעת ריכוז וקשב (היחס בין גלי תטא לגלי ביתא). יחס זה תקף בעיקר במטופלים עם הפרעת ריכוז וקשב מסוג מסויים. יש סוגים שונים של הפרעת ריכוז וקשב (על פי התבנית המוחית בבדיקות SPECT ובבדיקות QEEG). תבניות אחרות אלה לא מזוהות באמצעות מדד פשוט זה ודורשות אנליזה יותר מסובכת של אות ה QEEG. המשמעות היא שאם במקרה במחקר זה או אחר לקחו ילדים יותר עמידים לריטלין אזי הם לא יקיימו יחס זה. ואם ייקחו ילדים שמעולם לא קיבלו ריטליו אזי סביר להניח שהיחס הזה יהיה יותר רלוונטי לאיבחון. כתמיד "האלוהות" נמצאת בפרטים הקטנים. 7. בדיקת QEEG היא אנליזה ממוחשבת של אות ה EEG. קל מאוד ללחוץ על הכפתור ולקבל מפות מוח צבעוניות שלא אומרות כלום. אני רואה את זה קורה כל הזמן. עם זאת ניתוח מדוייק ומקצועי של אות ה EEG ואות ה QEEG יכול לתרום רבות להבנת מצבו של הנבדק ולתרום רבות לטיפול התרופתי ולטיפול בנוירופידבק בו. אני מקווה שעתה התמונה יותר ברורה. תודה על התענינות ד"ר דורון תודר

29/08/2011 | 12:18 | מאת: ויקטוריה

מנהל פורום טיפול ב-ADHD, שינה, מיגרנות וחרדה בעזרת נוירופידבק