תופעות לוואי

דיון מתוך פורום  טיפול ב-ADHD, שינה, מיגרנות וחרדה בעזרת נוירופידבק

30/09/2011 | 18:34 | מאת: גלית

שלום, מספר פעמים התייחסת כאן לתופעות לוואי אפשריות של הטיפול בוירופידבק. תוכל להרחיב אילו תופעות לוואי שכיחות ומה עושים כאשר קורות. חג שמח, גלית

גלית שלום טיפול שלא עשוי ליצור תופעות לוואי אינו יכול גם לעזור. לפרוטוקולים השונים בהם אנו משתמשים בנויורפידבק יש תופעות לוואי שונות. תופעות לוואי בהן נתקלתי הן למשל הופעת הפרעות שינה, רגזנות, תוקפנות, ישנוניות מרובה,עליה בחרדה ועוד. כיוון שבסיס הטיפול בנויורפידבק מונחת ההנחה שמדובר בתהליך לימודי הדרגתי הרי גם תופעותל הלוואי הן כאלה. הייתי מחלק את ההתמודדות עם תופעת הלוואי ל3 שיטות: א. לא לעשות כלום- במקרה כזה הבעיה תחלוף לבד בתוך כמה ימים (אלא אם כן עשינו את הטיפול המון פעמים ולא שמנו לב שיש תופעת לוואי. מצב זה פחות סביר שאדם עושה טיפול בהשגחה מקצועית). ב. לכוון את הפרוטוקול טוב יותר- מאוד שכיח שבמהלך הטיפול יש צורך לשנות את הפרוטוקול מעט בכדי להתאימו למטופל. ג. להחליף פרוטוקול- לעיתים ניתן להגיע לאותה השפעה במוח בדרכים שונות. אם אנו רואים שדרך אחת לא צלחה (ואף עשתה תופעות לוואי) הרי ניתן להשיג את המטרה בדרך אחרת. במחקרים על אלפי ילדים עם הפרעת ריכוז וקשב שטופלו באמצעות נוירופידבק לא דווח על תופעות לוואי מיוחדות. לכן מקובל להניח שסה"כ כאשר האדם מקבל טיפול מקצועי - תופעות הלוואי אינן שכיחות ובד"כ אינן מהוות גורם מגביל בטיפול. מקווה שהדברים מעט יותר ברורים. ד"ר דורון תודר

שכחתי לציין גורם נוסף לתופעות לוואי: אם מטפלים באדם עם טיפול תרופתי מקביל (ריטלין בהפרעת ריכוז וקשב, נוגדי דיכאון במצבי דיכאון ועוד) לעיתים תוך כדי התקדמות הטיפול בנוירופידבק מופיעות תופעות הלוואי של התרופות. תופעות הלוואי ניראות כאילו הן באות מהטיפול בנוירופידבק אך בפועל מדובר פשוט בכך שהטיפול התרופתי הפך להיות מיותר ובפועל המטופל נמצא במצב של מינון יתר של הטיפול התרופתי. במקרה זה הפיתרון הוא פשוט להפסיק או להוריד במינון של הטיפול התרופתי. ד"ר דורון תודר

מנהל פורום טיפול ב-ADHD, שינה, מיגרנות וחרדה בעזרת נוירופידבק