דחוףףףף

דיון מתוך פורום  טיפת חלב

31/12/2013 | 12:37 | מאת: חסוי

בס"ד שלום רב, רציתי לבדוק האם נתקלתם במצב כזה, יש לי תינוק שנולד לפני 8 ימים, אתמול התקשרו אליי מטיפת חלב, וביקשו שאגיע על מנת לבצע בדיקה חוזרת של סקר יילודים, לטענת אחות טיפת חלב, הדגימה שלקחו פגומה ולא ניתן לבצע את הבדיקה, בדיקה לPKU. האם באמת קיים מצב שלקחו את הבדיקה בצורה לא טובה? או שהבדיקה יצאה לא טובה ולכן מזמנים עוד הפעם? 1. האם שמעתם/נתקלתם במקרה כזה, שהבדיקה בוצעה בצורה לא תקינה בבחינה טכנית ולכן התבקשנו לחזור על הבדיקה מסיבה טכנית? 2. האם מדובר במחלה גנטית? אודה לתשובתכם

31/12/2013 | 14:18 | מאת: רות

לפי מה שאני יודעת ומה שאמרו לנו בבית החולים, תוצאות הבדיקה לא מגיעות תוך 8 ימים אלא יותר וצריך להגיע מכתב בדואר אם התוצאות לא תקינות. אני חושבת שבאמת הייתה בעיה טכנית כנראה...

שלום ומזל טוב! בדיקת PKU הינו אחת מבדיקות סקר ילודים שכל ילוד נבדק בו(בדיקת דם שלוקחים מהעקב של התינוק לפחות 36 שעות אחרי שהוא נולד - לכן זו בד"כ בדיקה שנעשית בתינוקיה טרם השיחרור). מעבר לבדיקת PKU שהינו מחלה תורשתית המתבטאת באנזים לא תקין - נבדקים באותה בדיקה עוד 12 מחלות תורשתיות נוספות כולל תת פעילות מולדת של בלוטת התריס. יש 3 סיבות שהבדיקה לא יוצאת תקין - למרות שאין שום בעיה אצל התינוק - ודוקא הן סיבות מאד נפוצות (ואת זאת אני אומרת כאחות טיפת חלב שמקבלת את ההודעה הראשונית של משרד הבריאות וצריכה לחזור על הבדיקה).סיבה אחת - הבדיקה נלקחה לפני שעברו 36 שעות מהלידה. בימינו שמשתחררים מבית החולים לעיתים פחות מ48 שעות אחרי הלידה - הבדיקה נלקחת מוקדם מדיי - ואז צריך לחזור עליה. סיבה נוספת מאד שכיחה היא לקיחה בלתי מספקת של דם - הבדיקה נעשית על ידי הספגת כמות קטנה של דם על גבי נייר סופג מיוחד - ולעיתים האחות מפספסת את המיקום המדוייק של מקום ההספגה או אינה מספיגה את הדף הזה בכמות שמאפשרת דגימה תקינה - ואז הדגימה חוזרת. סיבה אחרונה - פחות שכיחה אבל גם קוראת- אם האמא או התינוק קיבלו אנטיביוטיקה בסמוך ללידה - זה גם משנה את הקריאה של הדגימה - ונדרשת בדיקה חוזרת. אלה 3 הסיבות הנפוצות לכך שהאחות בטיפת חלב צילצלה וביקשה שתבואו לבדיקה חוזרת. הבדיקה החוזרת נעשית בדיוק באותו צורה כמו בבית חולים - דקירה קטנה בעקב התינוק, והספגת הדם ב4 עיגולים המיועדים בדף ההספגה, ואז שולחים את הדגימה חזרה לתל השומר - שם נמצאת המעבדה הארצית לבדיקות סקר יילודים. את התוצאות של הבדיקה - אתם תקבלו גם מאחות טיפת חלב _בגלל שזו בדיקה חוזרת האחות בטיפת חלב מקבלת את התשובה. באופן שגרתי טיפת חלב לא מקבלת תשובות של PKU - רק אם משהו לא תקין בבדיקה - כמו במקרה שלכם - טיפת חלב מקבלת את המידע על מנת לזמן אתכם לבדיקה חוזרת. אם 10-14 יום אחרי הבדיקה החוזרת שתבצעו בטיפת חלב - טרם קיבלתם את התוצאה מאחות טיפת חלב(משרד הבריאות שולח לטיפת חלב את התשובה בפקס) אתם יכולים להיכנס לאתר משרד הבריאות - להקליד - סקר יילודים - ובאתר שלהם ניתן לשלוף את התשובה. יש לזכור כי לוקח לפחות 10 ימים עד שיש תשובה - ומנסיוני זה גם יכול לקחת עד 3שבועות. בכל מקרה - אין צורך לדאוג כעת!!!!יש סיכוי רב יותר שהבעיה היא טכנית כפי שציינתי לעיל מאשר בעיה אמיתי!!!במידה ואכן יש בעיה באנזים פנילאלנין - דבר שהוא מאד!!נדיר - הטיפול הוא הקפדה על דיאטה - שממילא בגיל של 8 ימים מסתמכת על חלב אם או תמ"ל -שלא מצריך את האנזים הזה לצורך פירוק. את הבדיקה חשוב לעשות כעת בכל מקרה - גם כדי שלא תישארו בחרדה וגם כדי שאם יש בעיה ניתן יהיה לעקוב מגיל צעיר אחרי רמות הפנילאלנין בדם. בהצלחה!

מנהל פורום טיפת חלב