שאלה נוספת -הפרעות שינה 11 חודשים

דיון מתוך פורום  טיפת חלב

02/06/2013 | 15:22 | מאת: רוז

בפנייתי לפורומים בנושא הפרעות שינה לא קיבלתי מענה משביע רצון לכן אני פונה אלייך, למרות שאת לא יועצת שינה. השתמשתי בשיטת 2 דקות כדי ללמד את בתי להרדם לבד. בהתחלה מלווה בבכי אך בהמשך הצליח ובזה גמלתי אותה מנידנודים של המיטה והיא נרדמה לבד. ככה היה חודש שלם. פתאום יום אחד הכל השתנה. הבכי שהיה בשלב הלימוד הקודם התחזק והפך לצרחות. מוצצים מעיפה לרצפה בעצבים. לא נותנת לאבא שלה להתקרב. רק לי! בלילה התגברו ההתעוררויות. במקום פעם פעמיים למוצץ בלבד, זה הפך ל- 3 עד 4 פעמים, כאשר אחת לפרק זמן ארוך של שעה-שעה וחצי! תמיד מלווה בבכי היסטרי. אולי בגלל העובדה שאני מגדלת אותה בבית והיא נקשרת אליי יותר ויותר, ולאחרונה גם מאוד נדבקת אליי והולכת אחרי כמו צל, רוצה הרבה על הידיים. אולי בגלל שהתחילה לשנות את הרגלי השינה ביום, כבר לא ישנה 3 פעמים בשעות קבועות כמו בעבר, אלא ישנה פעם או פעמיים בשעות משתנות ולכן זה מבלבל לגבי שעת ההרדמה בערב. ברוב המקרים משכיבה לישון ב 20:30. כאמור לוקח לה זמן להירדם. קמה בבוקר בסביבות 5 וחצי-6. חשוב לציין שמיום שנולדה היו בעיות שינה, מעולם לא ישנה לילה אחד רצוף, מעולם לא הצליחה לישון על הגב אלא רק על הבטן לצערי. ביום יום ילדה נהדרת ומקסימה ומתפתחת יפה. אודה לעצתך.

רוז שלום, בהקניית הרגלי הירדמות ושינה בתינוקות חשוב ברמה הבסיסית לדעת כמה שעות שינה מומלצות לגיל התינוק - כיון שעייפות גוררת עייפות ושינה מעודדת שינה. כלומר אם תינוק לא ישן מספיק -הוא גם יתקשה יותר להירדם, גם יקום יותר פעמים בלילה וגם יקום יותר מוקדם בבוקר(למעשה בדיוק הפוך ממה שאנחנו מצפים מתינוק עייף). לכן - כמות השינה המומלצת לתינוקת בת 11 חודש הינו 14 וחצי שעות ביממה מהם 11 שעות בלילה ועוד 2 פרקי שינה ביום. אם ניקח את הכלל הזה - אז זה הגיוני שדפוס השינה שלה ביום השתנה - בד"כ סביב גיל 8 חודשים תינוקות עוברים מ3 פרקי שינה ביום - ל2 - כאשר הם מוותרים על השינה של אחה"צ.אם נחשב את כמות השינה של המתוקה שלך - אזיי היא ישנה בין 9-9.5 שעות בלילה - כלומר בין 1.5-2 שעות פחות מהמצופה לגילה - וזה לכשעצמו יכול להיות הגורם לקושי שלה להירדם, להתערוויות המרובות וכו'. כדי לנסות להגדיל לה את כמות שעות השינה - יש צורך להקדים את שעת השינה שלה - לפני 20:30 . מומלץ לעשות זאת בהדרגה - כלומר - להתחיל בהקדמת טקס השינה (ארוחת ערב/אמבטיה/ פיז'מה/שיר-סיפור/עמעום אורות /בקבוק אחרון והשכבה במיטה ) בחצי שעה. כלומר אם עד עכשיו התחלת ב20:00 אז יש להתחיל ב19:30 - כדי שהיא תגיע למיטה ב20 ולא ב20:30 . אחרי כמה לילות - שוב להקדים את טקס השינה בחצי שעה - בסופו של דבר מקדימים את ההשכבה עד למצב שבו היא ישנה כ11 שעות בלילה. יש סיכוי סביר שברגע שנאפשר לה את כמות השעות המומלצות - היא בעצמה תישן יותר טוב ותתעורר פחות בלילה . במהלך התקופה הזאת, כאשר היא מתעוררת בלילה - ניתן לשים כיסא על ידי המיטה שלה -וכשהיא מתעוררת ניתן לגשת אליה, להשכיב אותה - להגיד ש'ש'ש וללטף לה את הגב. נכון שזה דורש מאמץ מצידך - כי תצטרכי לשבת לידה - למרות העייפות שלך - אבל ככל שתהיי עקבית בתהליך זה ילך מהר יותר (בדיוק כפי שכתבת בתחילה - שהצלחת להרדים אותה לבד). יש לקחת בחשבון - שגם אחרי תקופה של הצלחה - גם אם נקדים את שעת ההירדמות כדי שהיא תישן את כמות השעות המומלצות, וגם אם נרגיל אותה באופן הדרגתית להירדם לבד ללא הנוכחות שלך - כמעט כל התינוקות עוברים רגרסיה או "משבר" בתהליך - ואחרי שבועיים/חודש - הכל חוזר - (בדיוק כפי שתיארת) ובנקודה זו - חשוב שאנו לא נישבר - אלא נחזור שוב על התהליך(ישיבה על ידה, ליטופים וש'ש'ש') . מהר מאד היא תלמד שאת עקבית במה שאת עושה ואת משדרת לה מה מצופה ממנה - ואז היא תפעל בהתאם - ותישן ללא צורך בעזרה שלך. אבא שלה יכול להיות שותף בתהליך - אבל גם כאן חשובה העקביות - אם הוא זה שנכנס להרדים בהתעוררות של 12 בלילה (לדוגמא) כדאי שהוא ימשיך בתהליך - שוב - כי ככל שנהיה עקביים - למתוקה יהיה יותר קל להבין מה אנחנו רוצים ממנה. לגבי הקושי שלה להיפרד ממך בתקופה האחרונה - או כפי שניתן להגדיר "הפכה לדבק" - זה מאד אופייני לגיל - החל מגיל 9 חודשים תינוקות חווים חרדת נטישה - ואז הם מתקשים להיפרד מהדמות המטפלת העיקרית - כי הם חוששים שאותו דמות לא תחזור. כדי להתגבר על התקופה ולעזור לה לצלוח את השלב ההתפתחותי הזה - חשוב שבכל פרידה ממנה - תגידי לה שאת עכשיו הולכת , ושאת תחזרי. ואז נפרדים - גם אם יש בכי וצרחות. וכשאת חוזרת יש לגשת אליה בשמחה ולהגיד לה "תראי מתוקה, חזרתי בדיוק כפי שהבטחתי".איזה כיף לה שאמא שלה מגדלת אותה בבית - יש לזכור כי כל התינוקות עוברים חרדת נטישה - אך כיון שאת הדמות המרכזית בחייה במהלך כל שעות היום - היא מבטאת את חרדת הנטישה בצורה מאד מובהקת. החרדה חולפת - אם כי יש חזרה שוב של אותה חרדה סביב גיל שנה וחצי שנתיים - אך בד"כ לא באותה עוצמה. בהצלחה בהכל!

07/06/2013 | 23:28 | מאת: רוז

תודה. אני אנסה את מה שהצעת. יש לי עוד הערה ושאלה. ההשכבה האחרונה לישון תלויה בשעות ההירדמות במהלך היום. לצערי לאחרונה זה מאוד לא יציב, בכל פעם ישנה בשעות אחרות. לכן אם היא נרדמת למשל ב9.00 בבוקר, ואחר כך שוב ב13.00 יהיה קל להשכיב אותה ב20.00, אבל לפעמים היא מתעקשת לא לישון עד 12.00 ואז שוב נרדמת ב16.00 או 17.00 (במצב כזה מעירה אותה אחרי חצי שעה) ואז מאוד קשה לה להרדם ב20.00,כי היא מרגישה עירנית לגמרי.במהלך היום אני מנסה לגרום לה להרדם וממש לא מצליחה. היא נרדמת מתי שהיא מחליטה ולא מתי שאני הייתי רוצה... מה לעשות?

מנהל פורום טיפת חלב