בן 1.4 שלא מפסיק לבכות ולצרוח כשרוצה תשומת לב

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

09/12/2013 | 11:05 | מאת: דריה

שלום, אני גננת, והבעיה שאני אתאר מתייחסת גם לחיי היום יום של הילד בגן וכן בבית עם ההורים. מדובר על ילד בן 1.4, חברותי, יצירתי, נבון, משתתף בפעילויות ועוד. הבעיה העיקרית היא שהוא צורח ובוכה חלק נכבד מהיום כאשר הוא לא מקבל תשומת לב מהגננות (בעיקר ממני), או שלא לוקחים אותו על הידיים באותו רגע שהוא רוצה. קשה לו להירגע לבד גם אם אני לא מתייחסת לבכי, הוא ממש צורח ובוכה לעיתים עד כדי השתעלות והקאה. המוצץ עוזר לו כל פעמים לזמנים של דקה-שתי דקות, עד שהוא זורק אותו על הרצפה. אני מניחה אותו על פוף ושם הוא מנסה להירגע אך זה עוזר לכמה דקות בלבד. אם אני לוקחת אותו ומלטפת אותו או יושבת לידו, הוא נרגע ומתחיל אף לחייך, אך אין זה הגיוני שאעשה זאת כל היום. גם אצל האמא בבית העניין הזה קורה, ויש לי תחושה שהיא רצה לקראתו על כל גחמותיו באותו רגע, ואין פה תהליך של למידה. איך מכחידים את ההתנהגות הזו? ההוא ממש צורח ובוכה כל היום. אני רוצה לעשות משהו הדרגתי שכל הצוות וגם האמא יהיו שותפים לו, אשמח לטיפים כיצד להתחיל.

דריה שלום רב, ראשית כל יש לבדוק ולאבחן האם יש בעייה או מורכבות התפתחותית כלשהי שמקשה על הילד בתמודדותו במצבים שונים או האם יש דבר מה שמפריע לו. אם התפתחותו תקינה, וכמו שציינת הילד חברותי, יצירתי, נבון ומשתף פעולה, יש לנהוג מולו בצורה אחרת, כדי לחזק אצלו את התנהגויות הרצויות. לגבי ההורים, מומלץ שיפנו בהקדם להדרכת הורים – הם יכולם לפנות דרך קופ"ח, מכון אדלר, מוקדי משפחה ברשות המקומית ובאופן פרטי אצל מטפלים משפחתיים מוסמכים. איש מקצוע יוכל להבין את הבעייה לעומק ויעזור להורים לפתור אותה מן השורש. בגן יש לעודד אותו בכל הזדמנות בה הוא מתנהג בצורה רצוייה, לדוגמה: הוא שיחק זמן מה עם חבר – יש לחבק את הילד ולומר לו בתלהבות: אני מאוד שמחה לראות אותך משחק יפה עם חברים. אתה ילד מקסים. כאשר הוא בוכה ומתפרץ, יש לבדוק מה עוזר לו להרגע, כמו: חיבוק, ידיים, מוצץ וכו'. חשוב להיות רגועים לידו גם כשהוא בוכה. ברגע שאדם קרוב נמצא לידו, אין חשש לפגיעה רגשית או לחרדה כלשהי בעקבות הבכי. לסיום יש לקחת בחשבון שהינו ילד מאוד צעיר, שזקוק למוגנות ולחום מסביבתו. בהצלחה, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי