לא רוצה לישון...

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

25/05/2012 | 09:36 | מאת: איילת

הי שירלי, ביתי בת שנתיים ושמונה חודשים, מאוד בוגרת, מאוד רוצה להיות גדולה, כבר גמולה מספר חודשים מהמוצץ ומהחיתול. יש לי 2 שאלות אלייך... 1. . קשה לנו מאוד להשכיב אותה לישון... בגן שלה ישנים כשעתיים בצהריים ואנחנו כבר הורדנו את זה לחצי שעה. הבעיה שאפילו עם החצי שעה הזאת - היא פשוט לא עייפה בלילה... אנחנו שמים אותה במיטה לקראת השעה 9 אחרי שסיפרנו סיפור, עשינו פיפי, צחצחנו שיניים, כיסינו אותה ושרנו נומי נומי. מרגע זה, מתחיל סרט שיכול להימשך גם כשעה וחצי (תלוי אם היא ישנה חצי שעה או 45 דקות בגן...) שהיא פשוט כל הזמן יוצאת מהמיטה באלף ואחד תירוצים... פיפי, מים, לכסות אותה שוב, להדליק לה את האור, לכבות לה את האור וכו' וכו'... אנחנו מנסים לא לייחס לזה חשיבות, לא להתייחס יותר מידי, אם היא אומרת שהיא צריכה פיפי אז לא להתכווח (כי הרי הרגע היא היתה בשירותים...) אלא פשוט לקחת אותה, בלי לדבר יותר מידי, לעשות פיפי ולחזור למיטה... אותו דבר עם המים או כל דבר אחר... הבעיה היא שזה לא נגמר... בסוף אחרי שעה של טרטורים אנחנו כבר מתחילים לכעוס, ואז מתחילים לאיים בעונשים ובסוף איכשהוא היא הולכת לישון. לאחרונה אמרתי לבעלי שאני פשוט שונאת את כל האיומים האלה בעונשים, שזה מאוד שלילי בעיני והחלטנו לנקוט בגישה חדשה של להבטיח לה הפתעה בבוקר אם היא תלך לישון כמו שצריך... (הפתעה מבחינתה זה תותים או גומי ויטמינים, לא שוקולד או משהו כזה) זה עבד ליום יומיים, זה הרבה יותר חיובי מהאיום בעונש אבל עדיין, זה לא פותר את הבעיה... מה עוד אפשר לעשות??? אני רק אציין שאם בסופשבוע היא לא ישנה צהריים אז בשמונה וחצי היא כבר ישנה במיטה בלי משחקים.. הבעיה שבגן הם מחויבים לשים אותם לישון לפחות 45 דקות אז לא להשכיב אותה בכלל זה בעיה... 2. . ביתי היא תוכי שאין דברים כאלה... היא כמו זיקית, פשוט מחקה את כל מי שנמצא לידה, בין אם זה חברה גדולה יותר, ילדים בגילה ואפילו את אחיה הקטן (הוא בן שנה). זה נמשך כבר תקופה ממש ארוכה ובעקרון אין לי בעיה עם זה, אבל השאלה היא איך להתמודד עם זה שהמקום להיות האחות ה"גדולה" ולשמש דוגמא לאחיה הקטן היא מחקה אותו ואם הוא עושה שטויות או דברים שאסור היא עושה אחריו... ואני כל הזמן אומרת לה שהיא צריכה ללמד אותו ושהיא הגדולה והבוגרת (שזה משהו שמאוד חשוב לה לשמוע) אבל זה לא עוזר... זה בעיקר בא לידי ביטוי בזה שאם הוא מנסה לגעת בשקעים של החשמל שהיא יודעת שזה אסור, היא עושה את זה אחריו במקום להגיד לו שאסור או לקרוא לנו... מקווה שלא התשתי אותך עם התיאורים :) העצות שלך פשוט מעולות ועזרו לנו מאוד עד היום תודה

איילת שלום רב, נראה שאת פועלת היטב בחינוך בתך הפעוטה. טוב שביקשת להוריד את שעות השינה שלה בגן. ישנם ילדים שזקוקים לשנת צהרים זו יותר מאחרים, לכן אם בתך אינה זקוקה לשעות שינה רבות בצהריים, גם מנוחה של חצי שעה תעשה את העבודה – על כך עלייך לא לוותר, ולדרוש זאת מצוות הגן. לילדים רבים יש קושי במעבר בין ערות לשינה, והם זקוקים לזמן ביניים של התרגעות לקראת השינה. על-כן בערב התחילי את תהליך ההשכבה בשעה יותר מוקדמת – בין שש וחצי לשבע. מהשעות הללו מתחילים להכנס לרוגע ולשווה של שינה בבית, כמו: מוזיקה שקטה, שכיבה עם שמיכה בסלון וצפייה בטלוויזיה, קריאת ספר ועוד. חשוב, לא לשחק במשחקים מעוררים או קופצנים. הדגישי לפני בתך, שכעת אתם מתכוננים לשינה. עודדי אותה ואמרי לה, שהיא ילדה בוגרת, שאת סומכת עליה שהיא תלך לישון כמו ילדה גדולה, שתספרי לסבתא/אבא/דודה כמה היא בוגרת והולכת לישון יפה, שאת מאוד גאה בה שהיא משתדלת ללכת לישון בזמן ועוד. בנוסף, שאלי אותה מה יכול לעזור לה להרדם מהר, וחשבו יחד על אפשרויות שונות, למשל: בקבוק מים ליד המיטה, אור קטן בחדר, בובה אהובה לחיבוק, תמונה קטנה שלך ושל בן זוגך ליד המיטה, אור בשירותים ועוד. סכמי איתה על הדברים הללו, והתשדלו לתת לה להיות עצמאית כמה שניתן, כמו: לגשת לשירותים לבד, אם הדבר מתאפשר. אחרי ההשכבה, אין לדבר עימה כלל. אם היא מבקשת מכם דבר מה, עשו זאת ללא דיבור, וללא תשומת לב מיותרת. זכרו שהיא עדיין פעוטה קטנטנה, שבסופו של דבר תלמד להרדם לבד. לגבי החיקוי – כאשר אלו דברים בטלים כמו: מילים, או התנהגות נחמדה של קטנטנים, יש להתעלם מכך באותו הרגע, אך לאחר מכן לשוחח עימה בארבע עיניים כשהיא פנוייה וקשובה לשיחה. בשיחה יש לחזק את המקום שלה כאחות בוגרת, שמהווה מודל לאחיה. בהתנהגות סיכונית, כמו: "משחק" בתקע החשלמי, יש להציב גבול חד משמעי, ברור ותקיף של חציית קו אדום. בהתנהגות זו אין פשרות. בהצלחה וכל טוב, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי