מה להגיד לילדה שדוחפים אותה?

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

29/04/2012 | 11:53 | מאת: שרון

היום הייתי עם הבת שלי בגן. היא בטרום חובה. הלכתי ביחד עם תינוק בעגלה אז תוך כדי שהייתי שם הייתה ילדה ששיחקה עם העגלה של התינוק אז הבת שלי ביקשה ממנה שתפסיק והיא החליטה לדחוף את הבת שלי ולצחקק בקול. אני הערתי לאותה ילדה על התנהגותה. אבל תהיתי עם עצמי אם לא הייתי בגן מה הייתי אומרת לבת שלי כיצד להתמודד מולה- 1. שתדחף אותה בחזרה. 2. שתגיד לגננת האם שתחזור. כי שזה קרה הייתה גננת משלימה שלא עושה כלום. 3. שתסביר לילדה שלא דוחפים

שרון שלום רב, בפנייתך נגעת בשאלה מאוד חשובה בחינוך ילדים – כיצד לבנות עימם מערך של כלים חברתיים שישרתו אותם באינטראקציות החברתיות ללא התערבות שלנו. ראשית כל, יש להכיר בחשיבות הגדולה של כלים אלו בעצמאותה של הילדה. מצאי זמן שקט, שבו תוכלי לשוחח עימה. שקפי לה את המקרה שהיה בגן, ושאלי אותה מה היא היתה עושה אם את לא היית בגן. שמעי מה שיש לה לומר ללא ביקורת. עודדי אותה על יוזמה ועל חשיבה. חשבו יחד על דרכים נוספות לבחירה, כמו שהצעת: פנייה לגננת, בחירה להתרחק מילדה זו, הסבר לילדה הדוחפת, הצעת פשרה למשחק משותף ועוד. השתדלי להיות יצירתית, ולאפשר לה לחשוב על פתרונות, אך אין לעודדה לנהוג באלימות כלפי זולתה. המסר הוא, שאין פתרון אחד בכל סיטואציה, ושהיא יכולה לבחור כיצד היא נוהגת ומתמודדת בכל מצב חברתי מאתגר. חזקי ועדדי אותה במילים כמו: אני סומכת עלייך, אני יודעת שתבחרי נכון, אני בטוחה שתדעי להסתדר וכו'. בנוסף לכך, הניעי אתה לבוא ולהתייעץ איתך במקרים אלו, כדי שתוכלו כל פעם לחשוב יחד מה עושים. דרך זו מעבירה לילדה מסר, שהיא יכולה לסמוך על עצמה, אך יש לה גם על מי לסמוך בבית. כל טוב ושבוע מעולה, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי