פחד מרעשים ומאנשים

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

05/04/2012 | 21:55 | מאת: דנה

היי שירלי, בזמן האחרון בתי בת השלוש מראה סימני פחד קיצוניים כתוצאה מרעשים של משאיות, אוטובוסים, אופנועים, הפעלת מיקסר וכד' וממפגש עם אנשים זרים שנכנסים לבית או לגן. אני שמה לב כי הפחד הוא ממש אמיתי, היא נצמדת אלי, רועדת ומתחילה לבכות לפעמים אפילו בורח לך פיפי במכנסים. היא מבקשת כל הזמן לחזור לבית ברגע שהיא נתקלת או רק שומעת רעש של מכונית ברחוב. תמיד היו לה סימני פחד קטנים שנראים לי די טבעיים אך בזמן האחרון זה ממש החמיר ברמה שאי אפשר לטייל איתה בחוץ או לקחת אותה לגן שעשועים, אחרי כמה דקות היא מבקשת לחזור לבית בהסטריה ופחד בגל ל היתקלות בכל דבר שמרעיש. אשמח מאוד לדעת איך להגיב בסיטואציה כזאת ובכלל אם צריך לפנות לבעל מקצוע. תודה רבה וחג שמח וכשר :)

דנה שלום רב, במקרים אלו יש לשים את הדגש על שני דברים מרכזיים: הראשון הנו חיפוש אחר מקור הפחד וטיפול בילדה. השני הנו תגובתך לבתך בסיטואציות אלו. בדקי וחשבי מה גורם לקיצוניות בתגובותיה, מכיוון שברגע שהתנהגות זו משפיעה על הילדה בצורה שמונעת ממנה התנהלות רגילה, כמו שכבר לא ניתן לצאת עימה לגן השעשועים, יש מקום לפנות לעזרה ולטיפול. רצוי שתפני להתייעצות עם רופא משפחה או/ו עם פסיכולוג ילדים, כדי לקבל מענה נכון ומקצועי הן בהיבט הבריאותי, למשל: דלקת באוזניים או רגישות כלשהי בשמיעה, והן בהיבט הרגשי. בנוסף לכך, בחני את תגובותיך אליה. חשוב לא לבטל את הפחד שלה, ולא לכעוס עליה, אלא לתת לחששות שלה את המקום שלהם בחייה, ולהתייחס לכך ברצינות. זאת אומרת, להביע בפנייה אמפטיה והזדהות עם המצב, ולנסות לחשוב עימה מה יכול לסייע לה בטיולים בחוץ, למשל: הליכה לגן שעשועים פחות עמוס, או בילוי אצל חבר מוכר. כמו-כן יש לעודדה בדברים החיוביים שלה על-מנת לא לתת נפח גדול לקושי, ולחזקה בכך שאת כאן בעבורה לסייע ולעזור במה שקשה לה – בהצלחה. שבוע טוב והמשך חג שמח, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי