עקשנות יתר והתעוררויות מרובות בלילה

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

19/01/2012 | 12:35 | מאת: רויטל

שלום רב, יש לי שתי שאלות בבקשה: האחת , בתי מאוד חכמה ובוגרת לגילה יודעת בדיוק מה רוצה ויודעת להביע את עצמה , היא בת שנתיים וחצי , אך מאוד מאוד עקשנית , רוצה שדברים ייעשו בדרכה שלה ולא מוכנה לשמוע על דרכים אחרות , צועקת ומתרגזת אם מישהו לא עושה כדבריה , אנחנו מאוד משתדלים לא לצעוק ולהתעצבן כמה שפחות , למרות שלפעמים קשה מאוד איתה במיוחד בבוקר כשאנחנו ממהרים לעבודה ולה יש זמן לקום , והיא בדיוק רוצה משחק במקום להתלבש ולהתארגן לגן , היא מסרבת בתוקף לכל מה שאנו מבקשים ממנה לעיתים במיוחד בשעות הבוקר (השעות הלחוצות לנו) למרות שאנו באמת משתדלים לשוחח עימה ולהסביר לה בנועם , אבל היא בשלה וקשה לנו מאוד עם זה ואנו די אובדי עצות , כי אנו מוצאים את עצמנו כועסים עליה ולעיתים אף מרימים את קולינו ולאחר שזה קורה אנו מרגישים רע עם עצמנו - אשמח לעצותייך באיך ניתן לשנות התנהגות זו ומעט למתן את עקשנותה ? שאלה שניה , גמלנו אותה ממוצץ (סיפרנו לה סיפור שישנו גמד דימיוני שלוקח מוצצים מילדים גדולים ומוסר אותה לתינוקות ושהגמד יביא לה הפתעה וכך היה , העלמנו את המוצצים וקנינו לה הפתעה ובאמת הכל הלך חלק , והיא כבר שבועיים כמעט ללא מוצץ , הבעיה היא שהיא מתעוררת בלי סוף בלילה וקוראת לנו ואחרי כמה דקות חוזרת לישון , האם קשור למוצץ ? ולא נשברנו ולא החזרנו לה את המוצץ , מה יכול להיות , כי אנו באמת מרוסקים בכל בוקר מחוסר שינה לעצותייך אודה

רויטל שלום רב, התנהגותה של בתך הנה שכיחה ונורמטיבית לילדיי גיל שנתיים. בבוקר חשוב לשמור על שגרה מובנת וידועה מראש, להמנע ממצבי קונפליקט ולאפשר לה לבחור היכן שניתן לעשות זאת, למשל: יש לבחור עימה בגדים שתלבש לגן בשעות הערב או לקבוע עימה איזו תוכנית תראה בבוקר אם אתם מאפשרים לה זאת. יש לומר לה מראש מהו סדר היום בבוקר, כמו: קמים, נותנים נשיקה לאמא ולאבא, מצחצחים שיניים ושוטפים פנים, מתלבשים, אוכלים ארוחת בוקר, צופים בתוכנית בטלוויזיה, לוקחים את תיק הגן ויוצאים מהבית. את יכולה להעזר בשעון מטבח או בטיימר של הפלאפון, כדי ללמד אותה את לוח הזמנים, ואז האחריות עוברת לשעון ואליה – השעון אומר שהגיע הזמן ל...ניתן להעזר גם ב"שעון של יומיום" אותו ניתן לרכוש באינטרנט. אם היא משתפת פעולה (גם באופן חלקי), יש לעודדה לרוב על הדרך ועל המאמץ שעשתה במילים כמו: ראיתי שהתאמצת להתארגן היום בזריזות, אני גאה בך, כמה שאת בוגרת, הצלחת לעקוף את השעון את נהדרת ועוד. אם היא מחליטה לצעוק ולהתנגד, יש להשאר רגועים, ולומר לה למשל: הסדר יום שקבענו אומר שאת צריכה להתלבש עכשיו. את יכולה לבחור אם להתלבש בנעימים או אם להתלבש בכעס. אם היא אינה שומעת יש להלבישה למרות הכל, ולומר לה שאתם מאוד מצטערים שהיא בחרה לכעוס ולהתעצבן, אך אתם סומכים עליה ובטוחים שמחר תבחר אחרת. על כך יש לחזור בעקביות שוב ושוב. לגבי המוצץ- בתכם ילדה בוגרת ונבונה, שהסכימה להפרד מן המוצץ. גם הרעיון שלכם יפה ויצירתי. יחד עם זאת, הפרידה מהמוצץ אינה קלה ואינה פשוטה, מכיוון שהמוצץ מרגיע את הילד במצבים שונים, כמו: בכעס, בעייפות או ביקיצות ליליות. בתכם צריכה ללמוד להרדם ללא המוצץ כאשר היא מתעוררת בלילה. לכן כשהיא מתעוררת חשוב לא לדבר עימה או לומר לה משפט קצר- עכשיו לילה ועכשיו ישנים, לא לחבקה, לא לנשקה ולא להוציאה מן המיטה. יש לגשת אליה, להשכיבה במיטה, להמתין כמה דקות ולצאת. יש לקחת בחשבון שבתכם זקוקה לזמן, כדי להתרגל למצב החדש. בהצלחה וכל טוב, שירלי

31/01/2012 | 16:35 | מאת: רויטל

שלום , בתי בת השנתיים וחצי מאוד פיקחית וחכמה , שאלתנו היא כשאנו משכיבים אותה לישון , בכל ערב יש לנו טקס קבוע , אנחנו מקריאים לה סיפור לפני השינה , מצחצחים שיניים , שרים לה שיר ערש ושמים אותה לישון , אחרי כל זה היא מתחילה למצוא סיבות לצאת מהמיטה - למשל היא אומרת שיש לה פיפי או קקי , למרות שאנו לוקחים אותה להתפנות לפני שאנו משכיבים אותה במיטה, והיא סתם אומרת זאת כי כשאנו לוקחים אותה לשירותים , היא לא עושה כלום , או שאחרי שאנו שמים אותה לישון היא קוראת לנו ואומרת שבא לה להקיא ואנחנו יודעים שזה סתם ולא באמת , מה אפשר לעשות לעצותייך אודה

מנהל פורום ייעוץ חינוכי