בתי אינה יודעת לוותר

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

14/01/2012 | 19:54 | מאת: אמא של

שלום רב, בתי בת 4.5-ילדה חכמה, עקשנית , דעתנית ואסרטיבית.אוהבת "לנהל" את מי שסביבה. כל עוד משתפים איתה פעולה כמובן הכל בסדר, אך ברגע שמישהו לא עושה כרצונה, וזה יכול להיות חברים, או גם אח שלה הקטן-אם בוחרים לשחק משחק שהיא לא רצתה או לא מקבלת את התפקיד שדרשה, היא מתעצבנת, "שוברת את הכלים" והולכת לשבת בצד, או כעוסה, או גם בוכה. לוקח לה זמן, אבל בסוף היא "מוותרת על ההתנהגות" הזו, (כהגדרתה) וחוזרת לקבוצה. אבל גם היה לה ברוגז של מספר ימים(!) עם חברה מהגן סביב נושא כזה. אני מאד רוצה לחנך ולהדריך אותה להיות גם "שחקנית קבוצתית", כלומר זה בסדר לרצות להוביל, אבל לפעמים צריך לדעת לוותר ולהיות חלק מהקבוצה. שיחות איתה לא ממש עוזרות, לכן הייתי רוצה לדעת מה הדרך הנכונה ביותר להראות לה את הדרך הנכונה ביותר.. תודה, רבה, אמא שלה.

שלום רב, בתך עדיין מאוד צעירה, אך יחד עם זאת מגלה תכונות טובות של מנהיגות ושל ניהול. מצד אחד רצוי לשמר תכונות אלו, ומן הצד השני יש ללמדה כיצד לנהוג נכון וכראוי בזולתה. בתך תוכל ללמוד זאת על-ידי הכוונה שלך, ושיהיה בעבורה מודל נכון לחיקוי – מודל זה יכול להיות כל דמות משמעותית בחייה, כמו: אמא, אבא, סבא, סבתא, דודה ועוד. כאשר את מתנהלת בדרך אותה את רוצה להקנות לבתך, יש לשקף זאת לה, ולומר לה למשל: בשבת התאים לי לנסוע לטייל, אבל כל שאר חברי המשפחה רצו ללכת לים. לכן התחשבתי בכולם הלכנו לים והיה כייף. בשבוע הבא נסע לטיול. כך ניתן להסביר לה גם לגבי משחקים עם חברים - כל פעם שמשחקים משחק מתחשבים במה שכולם רוצים או פעם משחקים משחק שאת בוחרת ופעם משחק שחברתך או אחיך בוחרים. בנוסף, ישנו האפקט של "תוצאות טבעיות והגיוניות", זאת אומרת, שאם היא תבחר לשלוט בחבריה הם יביעו התנגדות, ולא ירצו לשחק עימה – יהיה לכך מחיר. כאשר היא עושה זאת יש לשקף לה את המחיר ללא ביקורת וללא שיפוטיות, כשהיא רגועה וקשובה לדברייך, לדוגמא: מכיוון שבחרת להתעקש על משחק מסויים, חברתך לא רצתה לשחק איתך ואת ישבת חצי שעה בצד ובכית. מה את אומרת על מה שקרה פה ? מה היית משנה, כדי שלא תהי עצובה בפעם הבאה ? בואי נחשוב ביחד איך עושים זאת אחרת ? ועוד. יש להקשיב לדברייה, ולהסביר לה, שהתוצאה נבעה מהבחירה שלה, שאת סומכת עלייה שתבחר בדרך אחרת בפעם הבאה ושאת כאן לרשותה לעזור לה תמיד. שיעור זה הנו חשוב ומשמעותי לחייה הבוגרים, לכן עודדי אותה על הדרך ועל המאמץ בכל הזדמנות. כך תחזקי אצלה את ההתנהגות הנכונה והרצוייה. בהצלחה, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי