מסרב לבצע פעולות

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

27/12/2011 | 09:36 | מאת: ליאת

בס"ד שלום בני בן 3 חמוד נבון ובעל נימוסים טובים. בגדול אני מרגישה שמקבל את הסמכות שלי. אך לאחרונה פעולות כמו מקלחת, ללכת למיטה או להתלבש בבוקר כרוכות בהמון מאמץ...הוא לא מסרב ללכת מיוזמתו ולאחר הסברים יפים שלא עוזרים אני נאלצת לסחוב אותו בכח. לא ברוגז או בכעס פשוט נאלצת להרים אותו כל פעם או לסחוב אותו דבר שכרוך עבורי במאמץ פיזי רב כיון שיש לי פציעה ברגל.אני אציין שאני ואביו נפרדנו אבל זה לא משהו שקרה ממש לאחרונה...דבר שני שרציתי לשאול הוא שלאחרונה בלילה כשהוא עייף או עצוב הוא מבקש לפעמים מוצץ וחיתול והוא כבר נגמל לפני שנה...זה לא כל יום ...האם לאפשר אם זה מרגיע אותו? כיצד לפעול כאשר מסרב לבצע פעולות ועלי לגרור אותו? תודה רבה

ליאת שלום רב, ילדים בני שלוש אינם נוטים ללכת מיוזמתם להתקלח, וזקוקים לליווי של הורייהם. מאוד חשוב שתקפידי על סדר השכבה וסדר קימה ברורים, ידועיים וחד משמעיים. זאת אומרת, שבנך ידע היטב מה עושים בערב ובוקר, כמה זמן לוקח לכל פעולה ובאיזה סדר, למשל: אחרי פעילות של אחה"צ בשעה שש וחצי אוכלים ארוחת ערב. לאחר מכן מתקלחים, קוראים סיפור והולכים לישון. בשלב הראשון של הקניית ההתנהגות יש להיות עקביים וחד משמעיים. שתפי אותו בסדר ההשכבה, וחזרי עליו שוב ושוב. ניתן להעזר בשעון מטבח או בשעון של יומיום (yom time) כדי לעזור לילד בהבנת לוח הזמנים. ניתן לומר לו שבעוד חצי שעה אנו הולכים להתקלח, ולכוון את השעון. כשהוא מצלצל, לומר לילד: השעון אומר לנו שהגיע השעה ללכת להתקלח. כמו כן יש ליידעו, שזה סדר היום בביתכם. אמרי לו שהוא יקל עלייך ושתהי גאה בו, אם הוא יבחר ללכת להתקלח בשמחה, אך אם יבחר שלא, תאלצי בצער רב לקחתו בכוח (כמו שעשית עד כה). כשהוא בוחר לבוא בשמחה, עודדי אותו על כך רבות. אם לאו, אמרי לו שלא נורא, מכיוון שאת בטוחה שמחר יבחר אחרת. בנך הנבון והחמוד ילמד במהרה את סדרי היום הקבועים בביתך. לגבי הטיטול והמוצץ – אם אלו מרגיעים אותו לעיתים בלילה, אינו רואה כל פסול בכך. כל טוב, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי