ילד לא ממושמע ואלים

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

08/10/2011 | 16:49 | מאת: racel

שלום נכדי הוא כמעט בן 12 הגיע לארץ מארה"ב לפני כשנה שם גדל והיה ילד כמעט מחונן וכשרוני ומוצלח מאד בבית הספר הילד לפתע החל להיות מאד חצוף אלים בבית שובר דברים הודף דלתות מדבר בחוצפה שאי אפשר להאמין מקלל את ההורים ברגע שהוא מקבל עונש הור מסרב להשמע ובורח החוצה גם אם צריך להאבק פיזית פשוט לא ניתן לעצור אותו הדרך היחידה לברוח הוא אליי לסבתא גם אם אני לא מקבלת את ההתנהגות שלו אבל אני חייבת לציין שבגלל ההתנהגות שלו הוריו יצאו מהכלים והגיעו איתו למצב שהגיבו נגדו בכוח בגלל שהוא מגיב באלימות כלפיהם אני פוחדת לסגור לילד את הדלת אני פוחדת שהוא יהיה נואש ולא יהיה לו שום מקום להרגע והתוצאה תהיה יותר גרועה הוא נעשה היסטרי עוד משהו אצלי הילד פשוט לא מורגש משחק במחשב רואה תוכניות לא עושה בעיות בכלל ההסבר היחידי שלו מדוע הוא בא אליי במצב הזה הוא שרק אני מקשיבה לו והורים לא מקשיבים לו אמא מסיתה את אבא נגדו ומשקרת ולא מאמינה לו אף פעם עם הוא עשה שיעורים וגם מרביצה ואבא שרק נותן פקודות ורק צועק ומרביץ אני חייבת לציין שההורים הם הורים נורמטיבים לחלוטים מבלי לנסות לטחח באמת עניין המכות הוא שהילד מתנהג באלימות או מסרב להכנס לחדר מקלל בועט אן שובר או טורק בכוח דלתות ואז מישהו חייב לתפוס אותו בכוח ולהכניס אותו לחדר או מנסים למנוע ממנו לצאת מהבית בכוח וזה לא הולך ואני מאד פוחדת שהם יכולים להגיע לדעתי למצב או שהילד יוציא את אחד מההורים משיקול דעת ומישהו ייפגע קשות זה יכול להיות הנכד שלי או ההורים אוליי הם טועים בדרך אבל הורים טובים עוד משהו שאני חייבת לציין שהם במצב כלכלי קשה ואין ביכולתם לממן איזשהיא עזרה ולבית הספר הם פוחדים להגיע ולבקש עזרה מחשש שהם יערבו רשויות והחרדה שלהם שיקחו להם את הילד או שזה יתפרסם בן חברים וידידיחם שלילד יש בעיה ואז לילד תהיה בעיה חברתית המצב הזה מדיק שינה מעיניי ואני מאד דואגת שהדברים יצאו מפרופוציות מה עושים

רחל שלום רב, דאגתך אינה בכדי, והמצב כפי שאת מתארת אותו, מאוד מורכב ומאוד קשה. מעבר לארץ חדשה, ומפגש עם תרבות שונה אינם פשוטים כלל למשפחה בכלל ולילדים בפרט. כל אחד חווה את המעבר בצורה שונה. נכדך מביע מצוקה גדולה בדרך התנהגותו, וממש זועק לעזרה. כפי הנראה מאוד קשה לו, וזו דרך הביטוי שלו, מכיוון שהוריו אינם פנויים כעת לתת לו אוזן קשבת ולהכיל את מצוקותיו. יש צורך בהבחנה מבדלת לגבי קשייו, ולאחר מכן לאפשר את המענה הטיפולי לו הוא זקוק. הוריו מתנהלים מולו באלימות כביטוי לתסכולם ולחוסר האונים שלהם מולו ומול המצב כולו. אלימות אינה פתרון לשום דבר, להפך זו יכולה להוביל למקומות קשים של נקמה ושל פגיעה בהורים או/ו בעצמו. מיותר לציין, שלפי החוק במדינת ישראל אסור להשתמש באלימות פיזית ומילולית כלפי ילדים. חשוב מאוד, שהם יפנו לעזרה באופן דחוף ביותר. ההורים יכולים לגשת ליועצת ביה"ס ולבקש את עזרתה. אם הם חוששים מכך, רצוי שיפנו לקבלת טיפול דרך קופת חולים (לגשת לרופא משפחה לבקש הפנייה לפסיכולוג או למטפל משפחתי) או דרך השירות הפסיכולוגי בעיר או דרך מוקד טיפולי של הרשות המקומית – טיפולים אלו מוזלים או בחינם. נכדך מקדיש את כל כוחו ומרצו ל"מלחמה" מול הוריו ולמצוקותיו, ואינו פנוי להיות ילד מוצלח וטוב. בעזרת טיפול נכון הן בילד והן במשפחה, החיים יחזרו למסלולם. חשוב שיבקשו עזרה ושלא ישארו במצוקה לבדם. כל טוב, נחת ושנה טובה, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי