ילדה ביישנית וחסרת ביטחון

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

02/10/2011 | 07:02 | מאת: כרמית

בתי בת ה-5 מאוד ביישנית וחסרת ביטחון. היא חוששת לדבר עם אנשים וכאשר רוצה להגיד משהו למישהו (אפילו לסבתא) היא מבקשת ממני (אמא שלה) או מאביה שנגיד במקומה. לדוגמא: בימי הולדת של חברים היא נצמדת אלי ולא משתתפת בפעילות ומבקשת ממני שאביא לה לאכול ולשתות או אפילו הפתעה מהמפעיל. אני נענית לבקשותיה כי כואב לי שהיא לא תקבל מה שאחרים מקבלים. אחותי אומרת שאני פוגעת בה בדרך הזאת והופכת אותה לתלותית והיא לא מסוגלת להתמודד עם מצבים. מה עלי לעשות?

כרמית שלום רב, במקרה זה יש למצוא את "שביל הזהב" או את "שביל האמצע". כלומר, מצד אחד בתך הנה ילדה ביישנית ויש להתחשב בזאת כמובן, אולם מהצד השני, יש צורך לחזק את ביטחונה העצמי, וללמדה כיצד להסתדר ולהתמודד לבד – הרי לא תהי שם בעבורה כל הזמן, ותגיע השעה שהיא תהיה לבד בימי הולדת, לדוגמא. לכן, עזרי לה להתאמן במקומות שיותר קל לה, כמו: אצל סבתא. השתדלי לא לעשות הכל למענה, ושהיא תעשה ותתמודד בחלק מן המשימות גם, למשל: שהיא תבוא איתך להביא כיבוד במסיבת יום הולדת או ההי לידה, כשתבקש דבר מה מסבתא. שאלי אותה מה יכול לסייע לה להתמודד, וחשבי עימה על פתרונות יצירתיים. חשוב מאוד לעודדה, כאשר היא עושה מאמץ גם הקטן ביותר, ולחזקה ללא הפסקה. רצוי לא לתת תשומת לב, מקום או ביקורת לביישנות ולחוסר ביטחון שלה. דבר זה עלול לקבע התנהגות זו. בנוסף, שתפי את הגננת והתייעצי עימה, האם בגן היא נוהגת כך גם או רק כשאתם (הוריה) לידה ? מה הגננת עושה, כדי לחזקה ? לסיום, חשוב שתתני לה את התמיכה ואת העזרה לה היא זקוקה, אך זכרי שתפקידך להכינה (לאט לאט..) גם לחיים, כשלא תהי לצידה כל הזמן. בהצלחה וכל טוב, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי